Furtuni de zăpadă şi tornade aduc ninsori pe plajele din sudul SUA. 16 victime, milioane de persoane rămase fără curent în frig

Cascada Niagara, partea canadiană, îngheţată, cu forme spectaculoase (AFP / Getty Images)
A.P.
17.02.2021

O furtună de zăpadă urmată de un ger crunt a lăsat, marţi, milioane de persoane fără alimentare cu energie electrică - făcând mai multe victime, inclusiv trei persoane găsite moarte după ce o tornadă a lovit un oraş de pe coasta Atlanticului, în Carolina de Nord. Printre victime se numără şi patru membri ai unei familii care au murit într-un incendiu după ce le-a luat foc casa în timp ce făceau focul în şemineu, pentru a nu îngheţa peste noapte.

Furtuna, care a cauzat supra-încărcarea reţelelor electrice, a adus zăpadă abundentă şi ploi îngheţate în zona New England şi în sud, lăsând în urma sa temperaturi scăzute record.

În total, au fost raportate cel puţin 16 victime. Cauzele deceselor au inclus accidente auto şi intoxicarea cu monoxid de carbon. Vremea ameninţă şi efortul naţional de vaccinare împotriva COVID-19.

Comitatul Brunswick din Carolina de Nord a fost luat prin surprindere de viteza cu care tornada a lovit.

Serviciul Naţional de Meteorologie a fost „foarte surprins de cât de repede s-a intensificat această furtună ... şi în timpul nopţii, când majoritatea oamenilor sunt acasă şi dorm, creează o situaţie foarte periculoasă”, a spus Ed Conrow, directorul serviciilor de urgenţă.

În Chicago, unde au căzut aproximativ 50 cm de zăpadă, şcolile publice au anulat cursurile în persoană de marţi. Cu câteva ore mai devreme, de-a lungul Golfului Mexicului, plajele erau pline de zăpadă.

Cele mai grave întreruperi de curent din SUA au fost în Texas, afectând peste 4 milioane de case şi companii. Peste 250.000 de oameni au rămas fără energie electrică în zone din Appalachia, iar încă un sfert de milion au rămas fără electricitate în urma unei furtuni de gheaţă din nord-vestul Oregonului, potrivit poweroutage.us, care urmăreşte rapoartele de întrerupere a utilităţilor.

Patru milioane de oameni au rămas fără curent electric în Mexic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor