Găgăuzii din R.Moldova, mai europeni după invazia rusă din Ucraina (presa)

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Găgăuzii şi bulgarii din sudul Republicii Moldova încep a vedea lucrurile puţin altfel după referendumul declarat ilegal de Chişinău, în contextul evenimentelor actuale din Ucraina, scrie vineri 'Jurnal de Chişinău'.

'Evenimentele din Ucraina, după cum se vede, au avut un impact puternic asupra opiniei publice din autonomia găgăuză şi raionul Taraclia. În urma unei chestionări rapide a primarilor din regiune, am constatat îngrijorare, derută şi lipsă de unitate cu privire la combaterea categorică a parcursului european al Republicii Moldova, exprimată până acum. În contextul actual, primarii contactaţi s-au pronunţat ferm pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Mai mult, unii primari susţin că o eventuală creştere a nivelului de trai va influenţa atitudinile antieuropene ale găgăuzilor şi ale bulgarilor din sudul Republicii Moldova', potrivit publicaţiei citate.

'Timpul' scrie că autorităţile găgăuze se vor adresa şefului Misiunii UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, pentru a solicita sprijin pentru includerea autonomiei găgăuze în proiectele Asociaţiei de cooperare transfrontalieră 'Euroregiunea Dunărea de Jos'. Hotărârea a fost luată într-o şedinţă a Comitetului executiv de la Comrat, condusă de însuşi başcanul Mihail Formuzal, menţionează ziarul citat.

Pe de altă parte, 'Ziarul Naţional' scrie că un locuitor al autonomiei găgăuze a transmis o scrisoare forţelor proruse de la Sevastopol, care a fost citită de către un militant în uniformă militară şi în care îi îndeamnă să atace şi îi numeşte pe moldoveni 'nazişti', se arată într-un material video postat pe site-ul gaguzinfo.md, preluat de pe www.nts.tv.com.

'Invazia rusă în Ucraina surprinde Republica Moldova nepregătită, înţepenită în clişeele şi inerţiile sale postsovietice, incapabilă să se adapteze la noile provocări şi pericole care ameninţă însăşi existenţa statului moldovean', scrie 'Adevărul'. Ziarul se referă şi la presupusele tentative de mituire a deputaţilor din coaliţia de guvernare pentru a-i convinge să treacă în opoziţie, considerând că în spatele acestor acţiuni ar sta 'agentura rusească'.

'Simplul fapt că agentura rusească se înghesuie cu sacii de bani la uşa Parlamentului, că este, adică, perfect la curent cu 'disponibilităţile' aleşilor noştri, aruncă o pată ruşinoasă asupra întregii clase politice de la Chişinău. Dar cel mai tragic ar fi dacă moldovenii şi-ar pierde credinţa şi i-ar întâmpina pe ruşi ca pe 'eliberatori'. Atunci nu ne va rămâne decât să stingem lumina şi să plecăm acasă', conchide autorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe