Gata cu spălatul vaselor: s-au inventat vase din nanoceluloză care se curăţă singure


Farfuriile şi cănile nu se vor mai spăla: proiectate vase din nanocellulose care se auto-curăţă
Farfuriile şi cănile nu se vor mai spăla: proiectate vase din nanocellulose care se auto-curăţă (Sean Gallup / Getty Images)

Persoanele cărora nu le face plăcere să spele vasele pot spera că vor scăpa de această sarcină în câţiva ani. Studioul suedez de design Tomorrow Machine a proiectat împreună cu firma de cercetare Innventia, un prototip de vase care se auto-curăţă sau mai bine spus, care nu au nevoie să fie spălate, odată utilizate, relatează Corriere on-line. Tomorrow Machine este specializată în crearea de ambalaje alimentare şi alte tipuri de obiecte realizate din materiale inteligente, folosind cele mai noi tehnologii. Astfel, Asociaţia Federală forestieră suedeză a apelat la companie pentru proiectul său Ekoportal 2035, cerându-i să creeze trei produse pe bază de celuloză.

Nanoceluloza - În afară de farfurii şi căni, echipa de la Tomorrow Machine a proiectat diferite obiecte din plastic de tipărit în 3D şi un touch screen transparent pe bază de nanoceluloză, care poate fi folosit pentru a face fotografii. Studiind această problemă, designerii de la Tomorrow Machine, au descoperit că, în afară de faptul că este la fel de tare ca ceramica, celuloza este în acelaşi timp incasabilă în caz de cădere, şi poate deveni hidrofobă (nu absoarbe apa) prin acoperirea acesteia cu un produs pe bază de ceară, topit la temperaturi ridicate şi sub presiune, care respinge moleculele de lichid.

Prototipuri - Farfuria şi cana, care au fost realizate ca prototipuri cu ajutorul KTH (Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm), se comportă ca frunzele de lotus care fac să alunece picăturile de apă: în acelaşi mod, este suficient doar să înclinăm aceste vase pentru a le curăţa de mâncare, fără să utilizăm apa sau detergentul. Această inovaţie, nu numai că ar uşura viaţa oamenilor, dar ar ajuta, de asemenea, mediul înconjurător, evitând consumul unei cantitati mari de apă şi energie (necesară pentru a încălzi apa) cât şi poluarea, spun specialiştii de la Tomorrow Machine. Materialul aşteaptă în prezent aprobarea necesară pentru a fi utilizat pentru alimente. De fapt, există deja unele ţesături şi vopsele care funcţionează în acest mod, dar pentru prima dată un material de acest tip ar veni în contact cu produse alimentare şi băuturi.