Gazprom pregătit să reia discuţiile privind Turkish Stream

La puţin timp după ce preşedintele turc a transmis într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin că Ankara este pregătită să normalizeze relaţiile cu Moscova, Gazprom a anunţat că este pregătită pentru un dialog în vederea relansării proiectului gazoductului Turkish Stream.
(Captură Foto)

Gigantul rus Gazprom este pregătit pentru un dialog de reluare a proiectului privind gazoductul Turkish Stream, a raportat luni agenţia rusă de ştiri de stat Tass.

“Gazprom este şi întotdeauna a fost deschis pentru un dialog asupra Turkish Stream”, a declarat reprezentantul oficial al companiei, Serghei Kuprianov, citat de Tass.

Guvernul rus a suspendat în decembrie 2015 proiectul gazoductului Turkish Stream - pe traseul Rusia - Turcia prin Marea Neagră -după ce aviaţia turcă a doborât un avion de luptă rusesc pentru presupusa încălcare a spaţiului aerian al Turciei, în apropierea graniţei cu Siria. Moscova a negat acuzaţiile, susţinând că avionul său se afla în spaţiul aerian sirian când a fost doborât.

Gazprom a anunţat în februarie că decizia de suspendare a proiectului este una politică, adăugând că întreaga situaţie va fi clarificată imediat după ce se normalizează relaţiile dintre Rusia şi Turcia şi acordurile interguvernamentale sunt puse pe hârtie.

Declaraţia lui Kuprianov a avut loc la câteva ore după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis o scrisoare omologul său rus Vladimir Putin, transmiţând condoleanţe familiei unuia dintre cei doi piloţi ruşi ucişi în Siria după doborârea avionului de luptă rusesc.

În scrisoarea sa, preşedintele turc a declarat că el consideră Rusia un bun prieten şi că Turcia este pregătită să rezolve situaţia privind incidentul din noiembrie 2015.

Scrisoarea lui Erdogan este considerată un punct de cotitură în vederea normalizării relaţiilor dintre cei doi vecini, iar agenţiile turistice ruseşti speră să redeschidă industria turismului dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe