Gem de caise – secretele unui gem auriu ce păstrează aroma proaspătă a fructului

Este un gem cu o culoare aurie vie şi vibrantă, aromat, gustos şi îndrăgit de toată lumea.
Gem de caise
Gem de caise (Maria Matyiku / Epoch Times)

Caisele pufoase de culoare galben aurie cu tente roşiatice, dulci şi parfumate sunt fructele cu care natura mamă ne răsfaţă în mijlocul verilor fierbinţi. Sunt pur si simplu delicioase atât proaspete dar şi conservate.

Caise
Caise (Maria Matyiku / Epoch Times)

Gemul de caise se numără printre cele mai populare şi îndrăgite reţete. Pentru obţinerea unui gem aromat de calitate, cu gust de fruct proaspăt şi culoare de chihlimbar, sunt câteva mici secrete pe care vi le împărtăşim mai jos.

  • Vă sugerăm să fierbeţi la început fructele fără adaos de zahăr. Fierberea fructelor fără zahăr are rolul de a elimina o parte din apa din fructe şi reduce timpul de fierbere al zahărului. Se evită astfel fierberea excesivă a zahărului, care se poate carameliza şi va închide culoarea gemului.
  • Cantitatea de zahăr este adăugată în funcţie de nivelul natural de pectină al caiselor coapte cât şi de dulceaţa fructelor. O cantitate echilibrată de zahăr oferă gemului o dulceaţă cu gust şi aromă mult mai proaspătă, apropiată de fructul natural.
  • Sucul de lămâie proaspătă nu numai că adaugă un gust acrişor pentru a echilibra zahărul, dar ajută şi la lichefierea pectinei fructului dându-i o textură perfectă. De asemenea ajută la prevenirea creşterii bacteriilor şi formării mucegaiurilor.
  • Alegerea vasului de fiert este de asemenea importantă. Se recomandă un vas cu deschidere largă şi volumul cel puţin dublu faţă de amestecul de fructe cu zahăr. Amestecul de gem are nevoie de spaţiu care să se aereze în timp ce fierbe iar apa să se poată evapora şi să se formeze stratul de pectină. Este bine să nu înghesuim prea multe fructe, vasul să fie umplut mai puţin de jumătate fără să fie umplut excesiv.

Borcanele se sterilizează înainte de prepararea gemului. Se spală borcanele şi capacele în apă caldă cu detergent de vase, se clătesc bine şi apoi se lasă la scurs şi uscat. Se aşează într-o tavă sau pe grătar şi se dau la cuptor la foc mic (aprox. 70º C) timp de 20 min. Borcanele se ţin în cuptorul cald în timp ce se prepară gemul.

Ingrediente:

La 1 kg de caise fără sâmburi,

0,450 – 0,600 kg de zahăr (o proporţie zahăr/fructe de la 0,45:1 până la 0,6:1, în funcţie de dulceaţa fructelor şi după gust)

2 linguri de zeamă de lămâie la 1 kg de fructe

Modul de preparare:

Se aleg fructe coapte şi sănătoase. Caisele se spală, se desfac de sâmburi şi se pun într-un vas încăpător.

Vasul se pune pe foc mic/mediu şi se amestecă continuu, pentru ca la început fructele se prind uşor de fundul vasului. După câteva minute veţi observa că fructele vor începe să lase suc.

După câteva minute veţi observa că fructele vor începe să lase suc
După câteva minute veţi observa că fructele vor începe să lase suc (Maria Matyiku / Epoch Times)

În cazul doriţi un gem fluid cu o consistentă fină şi fără multă pulpă, luaţi vasul de-o parte după ce fructele au fiert timp de 30 de minute.

După ce fructele au fiert timp de 30 de minute, vasul se ia de-o parte
După ce fructele au fiert timp de 30 de minute, vasul se ia de-o parte (Maria Matyiku / Epoch Times)

Zdrobiţi fructele cu un zdrobitor de cartofi sau un blender vertical.

Fructele se zdrobesc cu un blender vertical
Fructele se zdrobesc cu un blender vertical (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dacă vă place să simţiţi bucăţi de pulpă în gem, se poate sări peste această fază.

Se continuă fierberea gemului la foc mic. Se adaugă zahărul şi sucul de lămâie.

Se adaugă zahărul şi sucul de lămâie
Se adaugă zahărul şi sucul de lămâie (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dacă gemul face spumă, aceasta se îndepărtează cu o spumieră fină sau cu o lingură. Timpul de fierbere diferă în funcţie de vasul folosit, şi cantitatea fructelor. Gemul se fierbe până când se obţine o pastă fluidă, de consistenţa dorită. Dacă gemul se scurge de pe lingură sau spatulă în două picături apropiate una de cealaltă, gemul este gata.

Gemul se fierbe până când se obţine o pastă fluidă
Gemul se fierbe până când se obţine o pastă fluidă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Gemul fierbinte se toarnă în borcanele sterilizate. Borcanele se înfiletează şi se învelesc în pături pentru o răcire treptată care asigură vidarea.

Gemul fierbinte se toarnă în borcanele sterilizate
Gemul fierbinte se toarnă în borcanele sterilizate (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pe lângă consumul ca atare, gemul de caise este recomandat în multe reţete pentru prăjituri, rulade, cornuleţe, clătite, tartine, sosuri dulci, etc.