General american de top cere măsuri suplimentare de apărare a Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti

Curtis Scaparrotti, comandantul NATO în Europa
Curtis Scaparrotti, comandantul NATO în Europa (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Generalul Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, a cerut consolidarea sistemelor de apărare ale Ucrainei în faţa agresiunii ruseşti, atât în estul Ucrainei cât şi în Marea Neagră, potrivit RFE/RL.

Scaparrotti a făcut remarcile marţi în cadrul unei audieri în Comisia de Servicii Armate a Senatului american.

Comentariile au fost făcute la aproximativ trei luni după ce forţele maritime ale Rusiei au atacat şi capturat trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci, în apropierea peninsulei ucrainene Crimeea, confiscate de ruşi, şi în apropierea Mării Azov. De asemenea, în acel incident au fost arestaţi 24 de marinari ucraineni.

Rusia a insistat că navele ucrainene au traversat ilegal graniţele sale maritime.

Scaparrotti a declarat senatorilor că SUA a vândut deja Ucrainei rachete anti-tanc Javelin, însă a menţionat că Washingtonul ar putea furniza şi sisteme pentru lunetişti, muniţii etc., pentru a întări forţele ucrainene.

De asemenea, generalul a mai susţinut că Washingtonul ar putea lua în considerare consolidarea apărării maritime în Marea Neagră, dar nu a dat detalii.

Moscova “continuă să se înarmeze, să se pregătească” şi chiar “luptă alături de forţele anti-guvernamentale din estul Ucrainei”, a afirmat Scaparrotti, acuzând Moscova de încălcare a acordului de pace de la Minsk din 2015 care a fost conceput pentru a pune capăt conflictului est-ucrainean.

De altfel, remarcile generalului american au fost făcute după ce ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat la Centrul Stimson din Washington că Rusia ar putea fi forţată să desfăşoare rachete capabile să lovească întregul continent european în cazul în care SUA va amplasa în regiune rachete interzise prin Tratatul INF.

“Suntem foarte îngrijoraţi că, după decizia SUA de a se retrage din Tratatul INF, ar putea fi desfăşurate rachete pe teritoriul aliaţilor europeni [ai SUA]”, a afirmat Antonov luni. “Vom fi forţaţi să desfăşurăm propriile noastre rachete şi veţi vedea că întregul teritoriu al ţărilor europene va fi acoperit”.

Tratatul INF a interzis ambelor state să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km. Dar acum, după ce SUA şi Rusia s-au retras din el, au fost generate noi temeri cu privire la lansarea unei noi curse a înarmării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe