'Georgia îşi va continua parcursul spre UE şi NATO', declară noul ministru de externe

Ministrul de externe al Georgiei, Maia Panjikidze.
Ministrul de externe al Georgiei, Maia Panjikidze. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
21.11.2012

Partidul 'Visul georgian' şi-a proclamat drept scop, încă înainte de a veni la putere, 'reînnoirea' relaţiilor cu Rusia. Acum, după ce a ajuns la putere, blocul lui Bidzina Ivanişvili a înfiinţat funcţia de 'împuternicit special pentru relaţiile cu Rusia'. Însă, după cum a declarat într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung noul ministru de externe al Georgiei, Maia Panjikidze, 'Rusia a reacţionat cu răceală (la această iniţiativă), aşteptând din partea Georgiei acţiuni concrete'.

'Însă noi considerăm că însăşi înfiinţarea noii funcţii este un pas concret, chiar dacă suntem conştienţi de faptul că partea rusă are nevoie de timp', a subliniat Panjikidze. După cum asigură ministrul georgian de externe, 'în relaţiile cu Rusia vom respecta cu stricteţe principiile integrităţii teritoriale ale Georgiei şi ale suveranităţii ei'. De asemenea, Georgia intenţionează să ceară 'stoparea ocupaţiei (instituite de Rusia) în unele părţi ale ţării'.

Totodată, potrivit Maiei Panjikidze, 'Tbilisi conştientizează că piaţa rusă are o importanţă primordială pentru Georgia şi speră că, într-o perspectivă pe termen lung, contactele comerciale vor duce la reluarea dialogului politic între cele două ţări.

În context, publicaţia germană subliniază că un rol important în reluarea relaţiilor dintre Georgia şi Rusia ar trebui să-l joace Germania, dat fiind că, potrivit ministrului georgian de externe, 'nici Germania, nici Uniunea Europeană (UE), nici Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu sunt interesate de o confruntare între Rusia şi Georgia'.

Politicianul georgian nu exclude posibilitatea unei cooperări pe marginea problemelor de politică externă cu preşedintele Mihail Saakaşvili, al cărui mandat expiră peste un an: părţile (politice din interiorul Georgiei) 'au foarte multe coincidenţe', potrivit ministrului. 'Ţara va continua în mod sigur parcursul spre integrare europeană şi euroatlantică, pentru că niciun guvern nu poate ignora aspiraţia poporului georgian de a adera la UE şi la NATO', a declarat Panjikidze.

În viitorul cel mai apropiat, mai exact înainte de summitul Parteneriatul Estic al UE, care se va desfăşura la Vilnius în noiembrie 2013, Georgia intenţionează să semneze Acordul de asociere cu UE şi o serie de alte acorduri ce vor simplifica în mod substanţial comerţul dintre ţări.

De asemenea, 'mare importanţă are dialogul în vederea suspendării restricţiilor în domeniul vizelor'. 'Astăzi locuitorii Abhaziei şi Osetiei de Sud trăiesc în izolare totală, fără a avea posibilitatea de a obţine viză pentru un stat străin în baza paşaportului rusesc sau a aşa-ziselor paşapoarte ale republicilor nerecunoscute Abhazia şi Osetia de Sud. Situaţia s-ar putea schimba radical dacă locuitorii din aceste teritorii ar primi paşapoarte georgiene, pentru că ele permit accesul în multe ţări', a mai spus Maia Panjikidze în interviul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor