Gerhard Schroeder atacă Danemarca pentru stoparea proiectului North Stream 2

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder (Sean Gallup/Getty Images)

Presiunea politică a Statelor Unite asupra Danemarcei este principalul motiv pentru amânarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 ce leagă Rusia de Europa, a declarat vineri preşedintele proiectului, Gerhard Schroeder, potrivit Reuters.

Proiectul a fost criticat de SUA şi câteva state est-europene, precum şi state nordice şi baltice, care se tem că gazoductul va creşte dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc.

Fostul cancelar german Schroeder a afirmat că gazul american este mai scump decât cel rusesc şi ar fi o alegere greşită pe care ar face-o Europa, adăugând că viitoarele alegeri din Danemarca oferă speranţa că proiectul Nord Stream 2 va fi terminat la timp.

“Nord Stream 2 este un proiect care poate fi dat în folosinţă la sfârşitul anului. Dar există o problemă, este evident – politica daneză. Această problemă este legată de presiunea politică a Statelor Unite (asupra Danemarcei) şi situaţia din Ucraina”, a afirmat Schroeder.

Secretarul pentru energie al SUA, Rick Perry, a declarat luna trecută că “într-un viitor nu prea îndepărtat” va intra în vigoare un proiect de lege care va aplica restricţii împovărătoare companiilor implicate în proiect.

Compania din spatele Nord Stream 2 a declarat că ar putea amâna lansarea gazoductului până în 2020 din cauza amânărilor în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiilor de la danezi.

“Danemarca periclitează securitatea energetică a Europei”, a mai menţionat Schroeder.