Germania: Peste jumătate dintre femei suferă abuzuri sexuale în armată

Ministrul german al apărării Ursula von der Leyen.
Ministrul german al apărării Ursula von der Leyen. (Sean Gallup / Getty Images)

Peste jumătate din femeile care fac parte din armata germană au admis că au fost supuse unui anumit tip de abuz sexual, potrivit unei investigaţii publicate recent de Centrul de Istorie Militar din Germania, notează pe pagina sa online ziarul El Mundo.

Au trecut doar câteva săptămâni de la numirea unei femei în fruntea Ministerului Apărării, Ursula von der Leyen, şi ea se confruntă deja cu principala sa provocare care îi va jalona cu siguranţă cariera.

Concret, 55 % din femeile soldat ale armatei germane admit că au fost cel puţin o dată supuse unui abuz sexual din partea colegilor. Trecerea în revistă a acestor procente oferă pe de altă parte o imagine dezolantă.

Circa 47 % dintre victime recunosc că s-au confruntat cu un abuz verbal, 25 % asigură că au fost obligate să vadă imagini pornografice, iar 24 % au fost nevoite să audă insinuări sexuale nedorite. Agresiunile fizice, incluzând atingeri şi violuri, au afectat 3 la sută din femeile soldat.

Reacţia imediată a titularei Apărării, Ursula von der Leyen, a fost să-şi exprime 'profunda preocupare' faţă de această problemă şi să-i convoace pe funcţionarii pertinenţi pentru a lua măsuri. Studiul care a relevat aceste date a fost realizat în 2011 pe un eşantion de 3.058 de femei din Armata germană federală (Bundeswehr).

Întrebările sondajului au fost luate dintr-un studiu similar, realizat în 2005, şi care, deşi a relevat date asemănătoare, nu a fost luat în serios de cadrele superioare ale armatei. 'Au încercat să discrediteze studiul şi nu au luat măsuri', a denunţat acum Katja Keul, de la Verzi. 'Au spus că problema este supradimensionarea', a adăugat ea.

În momentul realizării studiului în 2005 s-a aflat că trei sferturi dintre femeile din armată suferă abuzuri, dar care nu şi-au informat superiorii despre acest lucru, fiind de părere că 'oricum nu se va schimba nimic', în timp ce jumătate dintre cele care făcuseră denunţuri s-au plâns că acestea nu au condus la efectuarea unei anchete sau la aplicarea de sancţiuni.

Potrivit publicaţiei Der Spiegel, întrebările privind denunţuri interne sau investigaţii au fost eliminate din sondajul realizat în 2011. Femeile au început să se înroleze în armata germană din anul 2001, iar azi reprezintă 10 % din efectivele Bundeswehr-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe