Germania relansează programul de supraveghere comună cu SUA

Agenţia germană de spionaj BND colaborează din nou cu NSA în privinţa supravegherii Orientului Mijlociu. Colaborarea a fost suspendată după ce BND a dezvăluit faptul că SUA a spionat oficiali şi companii din Europa.
Sediul BND în Bad Aibling, Germania.
Sediul BND în Bad Aibling, Germania. (Captură Foto)

Presa germană a raportat vineri că NSA primeşte din nou informaţii din partea agenţiei germane de spionaj BND.

Mai multe ziare au susţinut că supravegherea comună a Internetului a fost relansată la centrala Bad Aibling din Bavaria, al cărei sistem IT este considerat esenţial pentru monitorizarea ţărilor din Orientul Mijlociu ce sunt lovite de crize, inclusiv Siria, Afganistan, Irak şi Libia.

Reluarea cooperării are loc după o pauză de peste 8 luni ce a fost declanşată de dezvăluirea faptului că BND a ajutat NSA să spioneze firme şi oficiali din Europa.

Echipele germane de spionaj dispun la centrala Bad Aibling de tehnologia necesară procesării unor cantităţi mari de comunicaţii internaţionale prin satelit sau pe Internet.

În urmă cu mai mulţi ani a fost încheiat un acord între cele două agenţii, în baza căruia americanii au primit acces la sistemul IT german pentru a examina fluxurile imense de date în vederea detectării de conţinuturi suspicioase.

Pentru a rafina rezultatele, NSA a furnizat anumiţi parametri de căutare, inclusiv adrese de email, adrese IP de calculator şi numere de telefon.

Relaţii germano-americane tensionate

Dar, în mijlocul acuzaţiilor că NSA nu a respectat criteriile de căutare asupra cărora s-a căzut de acord, s-a dezvăluit faptul că baza de date a fost folosită pentru a căuta informaţii despre companii şi politicieni din Germania şi alte ţări europene.

În mai 2015, guvernul german a suspendat cooperarea sa cu NSA şi a lansat o investigaţie, susţine Deutsche Welle.

Totuşi, în timp ce mass media germană a raportat că acuzaţiile au fost respinse, un raport publicat în noiembrie 2015 de Kurt Kraulich, investigator special numit de guvernul german, a descoperit că SUA a încercat în repetate rânduri să folosească tehnologia BND pentru a spiona europenii.

Câteva ziare au speculat faptul că noua cooperare dintre BND şi NSA s-ar putea să fi fost determinată de atacurile din Paris din 13 noiembrie 2015 şi de o alertă în privinţa unor posibile atacuri plănuite în Hanovra şi München în ultimele săptămâni.

După alerta de securitate din München, ministrul german de interne Thomas de Maiziere a făcut apel la o cooperare mai strânsă cu serviciile de securitate străine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe