Germania renunţă la un contract de achiziţionare de drone americane în valoare de 2,4 miliarde

Dronă MQ-9 Reaper
Dronă MQ-9 Reaper (Wikipedia.org)

Ministerul Federal al Apărării din Berlin a ales să achiziţioneze trei avioane Bombardier Global 6000 şi să abandoneze planul de a cumpăra patru drone de supraveghere aeriană MQ-4C Triton, fabricate în SUA.

Germania a anunţat marţi că, după luni de deliberare, ministerul a decis să renunţe la demersurile iniţiale pentru instalarea unui nou sistem de recunoaştere pe drone Triton fabricate de Northrop Grumman.

Deşi, iniţial, Germania plănuise ca sistemul de supraveghere aeriană germană persistentă (PEGASUS) să fie instalat pe drone, problemele recente legate de finanţare, combinate cu temerile cu privire la reglementările europene privind spaţiul aerian, au dus la anularea planului.

O purtătoare de cuvânt a ministerului a declarat pentru Defense News că acordul, de o valoare estimată la 2,5 miliarde USD Triton, care a fost aprobat de Departamentul de Stat american în aprilie 2018, a devenit „semnificativ mai scump” în comparaţie cu presupunerile anterioare şi nu va fi livrat până în 2025.

În plus, Berlinul îşi face griji în privinţa respectării liniilor directoare ale Agenţiei Europene pentru Siguranţa Aviaţiei referitoare la drone care împart spaţiul aerian restrâns cu avioanele comerciale.

Germania s-a confruntat anterior cu o problemă similară în cadrul proiectului Euro Hawk, care intenţiona să achiziţioneze cinci drone RQ-4 Global Hawk, dar în cele din urmă proiectul a fost anulat în mai 2013 din cauza preocupărilor legate de costuri şi a procesului de certificare a spaţiului aerian european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe