Nu excludeţi China - spune Merkel la o ceremonie de decernare a unui premiu american la care participă Kissinger, Kerry

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut marţi puterilor occidentale să includă China în sistemul lor multilateral şi să trateze Beijing-ul ca pe un egal, în pofida faptului că este condus de un regim comunist.

La ceremonia de primire a unui premiu al Academiei Americane din Berlin, Merkel a afirmat că succesul economic al Chinei generează provocări.

La eveniment au participat foştii secretari de stat ai SUA Henry Kissinger şi John Kerry.

Henry Kissinger, care a fost acuzat în numeroase rânduri că ar fi membru a unei reţele ultrasecrete a KGB numită ODRA, este arhitectul introducerii Chinei maoiste în Consiliul de Securitate al ONU cu loc permanent, în locul Taiwanului. John Kerry a fost secretar de stat în al doilea mandat al administraţiei Barack Obama, un preşedinte despre care reputatul ONG american Government Accountability Institute afirma că a primit donaţii în campania electorală de la entităţi asociate cu bănci chineze, un lucru ilegal în SUA.

„Bineînţeles, trebuie să consolidăm şi corectitudinea, desigur că trebuie să practicăm multilateralismul astfel încât regulile să se aplice tuturor”, a susţinut Merkel.

„Dar pledez împotriva căderii într-o nouă bipolaritate, şi mai degrabă să încercăm, cu rezultatele şi experienţele pe care le avem, să includem o ţară precum China în multilateralism şi să o tratăm cel puţin la fel”, a adăugat aceasta.

Producătorii germani, dependenţi de exporturi dintre care o mare parte este contractată cu regimul comunist de la Beijing, s-au confruntat cu creşteri de tarife în cadrul unui război comercial dintre Statele Unite şi China. Un aşa zis acord, încheiat cu câteva zile în urmă la Washington între cele două puteri a sporit moralul investitorilor germani.

Merkel plănuieşte un summit UE-China după ce Germania va prelua preşedinţia rotativă a UE timp de şase luni în a doua jumătate a acestui an şi vrea să menţină relaţiile comerciale profitabile ale Germaniei cu China, fără a antagoniza Statele Unite.

Merkel se află sub presiunea Washingtonului pentru a exclude compania Huawei - pe care administraţia preşedintelui Donald Trump o consideră o ameninţare la adresa securităţii - din licitaţiile pentru construirea reţelei 5G a Germaniei.

Academia Americană din Berlin i-a acordat lui Merkel premiul Henry A. Kissinger pentru serviciile oferite relaţiei transatlantice. „Voi continua, încă o vreme, în funcţia de cancelar, să lucrez pentru relaţii trans-atlantice bune, ample şi întemeiate”, a menţionat Merkel.