Merkel: războiul economic dintre SUA şi China loveşte Germania

Angela Merkel şi Donald Trump
Angela Merkel şi Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Luna trecută, o importantă asociaţie a oamenilor de afaceri britanico-germană a avertizat că Berlinul ar putea intra într-o recesiune deplină la sfârşitul acestui an, pe fondul conflictului comercial dintre SUA şi China, care este în curs de desfăşurare - combinat cu ameninţarea viitoare a unui Brexit fără acord.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că actualul război comercial dintre cele două superputeri, China şi SUA, loveşte Germania.

"Este o incertitudine internaţională din cauza conflictului comercial dintre SUA şi China şi, desigur, acest lucru are un impact asupra unei naţiuni cu o economie bazată pe export precum Germania", a declarat Merkel pentru Bundestag, camera inferioară a parlamentului.

Cancelarul german s-a referit, de asemenea, la incertitudinea din jurul Brexit-ului care loveşte economia germană.

Potrivit cancelarului german, există încă o şansă ca ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să aibă loc cu un acord, deşi Berlinul este pregătit pentru o retragere fără acord.

"Avem încă toate şansele de a obţine un Brexit ordonat, iar guvernul german va face tot ce poate pentru că acest lucru să fie posibil - chiar până în ultima zi. Dar, de asemenea, spun că suntem pregătiţi pentru un Brexit dezordonat", a declarat Merkel parlamentului.

"Dar, după retragerea Marii Britanii, vom avea un concurent economic, chiar dacă dorim să păstrăm relaţii economice, externe şi de securitate prietenoase", a adăugat Merkel.

Discursul survine la o lună după ce datele Oficiului Federal de Statistică au arătat că produsul intern brut din Germania a scăzut cu 0,1 la sută trimestrial, ajungând la 0,4%, în scădere de la 0,9% înregistrat în primul trimestru al anului 2019 - ca urmare a războiului comercial şi ameninţarea imensă a unui Brexit fără acord.

Washingtonul şi Beijingul s-au angajat într-un conflict comercial de mai bine de un an de când Trump a anunţat tarife la importuri chinezeşti în valoare de 50 de miliarde USD, justificând măsura prin necesitatea echilibrării deficitului comercial.

Cele două ţări au introdus ulterior mai multe runde de tarife reciproce, ultimele tranşe intrând în vigoare la începutul lui septembrie, la jumătatea lunii septembrie şi în decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie