Gigantul industrial francez Lafarge a plătit taxe Statului Islamic

Cea mai mare companie din lume pentru materiale de construcţii Lafarge a plătit taxe grupului jihadist Statul Islamic în perioada 2013-2014 pentru a-şi continua activitatea în nordul Siriei, a raportat Le Monde.
(Captură Foto)

Ziarul susţine că uzina companiei Lafarge era situată în Jalabiya, în nordul Siriei, controlat de militanţii Statului Islamic. Compania a dorit să îşi continue munca cât mai mult timp posibil, în ciuda mediului periculos şi instabil. Lafarge a început să lucreze în Siria în 2010, cu un an înainte de a izbucni războiul civil.

Le Monde a raportat că Lafarge a încheiat un acord cu Statul Islamic pentru ca teroriştii să permită francezilor să pătrundă pe teritoriul lor. Camioanele companiei puteau trece prin punctele de control create de Statul Islamic, de exemplu.

Lafarge este lider mondial în materiale de construcţii şi unul dintre cei mai mari jucători în producţia de ciment, agregate şi beton.

Producătorul francez de ciment a finanţat indirect jihadiştii timp de un an, înainte ca Statul Islamic să captureze uzina în 19 septembrie 2014.

În februarie 2015, zona a fost capturată de miliţia kurdă YPG şi acum este folosită ca bază pentru forţele speciale americane, franceze şi britanice care susţin kurzii în lupta lor împotriva jihadiştilor, conform rapoartelor media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe