Gloria şi decăderea atotputernicei Tzipi Livni

Tzipi Livni, fosta şefă a partidului de opoziţie din Israel, Kadima.
Tzipi Livni, fosta şefă a partidului de opoziţie din Israel, Kadima. (MENAHEM KAHANA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.03.2012

Nou adversar politic al premierului israelian Benjamin Netanyahu este de-acum încolo Shaul Mofaz. Tzipi Livni a fost până marţi seara şefa partidului de opoziţie Kadima. Ea a pierdut alegerile primare fiind înfrântă de fostul şef al armatei şi actual ministru al apărării care i-a cerut să-i fie alături, ştiind sigur că o să-l refuze. Singura femeie din Israel inclusă de Newsweek pe lista celor mai influente personalităţi feminine ale lumii a suferit un eşec usturător obţinând doar 37,2% din voturi faţă de 61,7% pentru Mofaz, care îi chestionează de mult leadershipul, notează joi ziarul La razon.

'Este deja seară, mergeţi acasă să vă culcaţi', le-a spus Tzipi Livni din sediul central de operaţiuni al partidului, corespondenţilor de presă veniţi să se intereseze de rezultate. Ea a ţinut să precizeze că deja şi-a sunat rivalul pentru a-l felicita pentru victorie. Presa venise să o întrebe de fapt ce are de gând să facă în continuare şi dacă îşi va ajuta rivalul la cârma partidului. O întrebare cu bătaie mult mai lungă decât respectiva zi electorală. Mulţi observatori politici din Israel sunt de părere că Livni îşi va lua o lungă perioadă de odihnă, poate chiar fără întoarcere în politică.

Tzipi Livni şi-a făcut intrarea pe scena politică în vremea lui Ariel Sharon, pe care l-a însoţit la formarea partidului Kadima, un proiect care avea să zguduie Israelul unde această figură politică - care este încă cufundat într-o comă profundă în patul de spital - îşi abandona astfel partidul Likud. Când Sharon a renunţat la postul de prim-ministru în urmă teribilului accident cerebral care l-a paralizat, Livni se vedea deja succesoare lui firească. Totuşi, cel ales a fost Ehud Olmert. Mesajul lansat atunci de Livni a fost dual: vor lucra împreună pentru a promova interesele statului... dar a lăsat să se înţeleagă că lucrurile ar sta diferit dacă s-ar afla ea la conducere.

Suspiciunile de corupţie care l-au copleşit pe Olmert au pus capăt acestui drum comun. Iar când Livni a preluat frâiele, a trâmbiţat încontinuu că politica ei va fi 'diferită'. Unii au luat-o ca pe o mare promisiune de principialitate şi curăţire faţă de care exista o mare nostalgie. Alţii l-au interpretat ca pe un mesaj de elitism şi aer de superioritate.

Comparată cu Golda Meir, Livni a fost văzută întotdeauna, în afara Israelului, ca o mare promisiune. Sprijinul său fervent pentru procesul de pace şi opţiunea de negociere, fără a pierde însă în vedere interesele de securitate ale ţării, au transformat-o într-o candidată credibilă şi urmărită în exterior.

Dar în Israel, treptat, imaginea ei a început să se deterioreze. S-a spus că nu este în stare să conducă, că nu ştie să vorbească când trebuie, că nu are putere să înfrunte, pe scurt, că nu este un lider veritabil, deşi puţine femei, cu excepţia legendarei Golda Meir, au ajuns să ocupe poziţia la care a ajuns Livni cu destulă uşurinţă.

Acum, Livni aparţine deja trecutului. Noua alternativă la premierul Netanyahu devine Mofaz. El a cucerit electoratul Kadima şi îi mai rămâne să cucerească, la viitoarele alegeri naţionale, poporul israelian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor