Israel întrerupe legăturile cu ONU, din cauza anchetei de drepturi lansate în Cisiordania

O vedere generala a asezarii evreiesti Har Homa in suburbiile majoritar arabe ale Ierusalimului de Est, in apropiere de orasul biblic Betleem din Cisiordania, 2 decembrie 2010. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.03.2012

Israelul a declarat luni că a întrerupt legăturile cu Consiliul ONU pentru Drepturile Omului după ce acesta a lansat săptămâna trecută o anchetă internaţională pe tema aşezărilor evreieşti din Cisiordania, potrivit unui raport Reuters.

Decizia, anunţată printr-un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, arată că echipa de constatare, pe care Consiliul plănuia să o trimită în Cisiordania, nu va avea permisiunea de a intra pe teritoriu sau în Israel, a declarat purtătorul de cuvânt, Yigal Palmor.

"Nu mai conlucrăm cu ei", a spus Palmor despre forumul cu sediul la Geneva. "Am participat la întâlniri, la discuţii, am aranjat vizite în Israel. Toate acestea s-au terminat."

Ancheta internaţională a fost lansată joi, Statele Unite fiind singurul stat care a votat împotriva iniţiativei propuse de Autoritatea Palestiniană.

Liderii israelieni au condamnat rapid organismul ONU, spunând că este ipocrit şi părtinitor faţă de Israel.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a condamnat construcţiile planificate de locuinţe noi ale Israelului, pentru coloniştii evrei din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, spunând că acestea au subminat procesul de pace şi au reprezentat o ameninţare pentru soluţia cu două state şi crearea unui stat palestinian contiguu şi independent.

Aproximativ 500.000 de israelieni şi 2,5 milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, zone pe care Israelul le-a capturat într-un război din 1967. Palestinienii doresc acest teritoriu pentru a forma un stat independent împreună cu Fâşia Gaza controlată de Hamas.

Palestinienii susţin că aşezările, considerate ilegale de către Curtea Internaţională de Justiţie, cel mai înalt organism al ONU pentru litigiile juridice, le-ar nega un stat viabil.

Israelul citează legături istorice şi biblice cu Cisiordania şi spune că statutul aşezărilor ar trebui decis în cadrul negocierilor de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor