Google a transferat 8,8 miliarde de euro în paradisuri fiscale (Bermuda) în 2012

Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California
Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)

Pe parcursul anului trecut, Google a transferat în Bermuda 8,8 miliarde euro provenite din plăţi de drepturi de autor: cum explică Financial Times este o creştere de aproximativ un sfert faţă de anul precedent. Datele sunt extrase din documentele unei filiale olandeze a gigantului hi-tech. Ziarul britanic notează că această creştere demonstrează rapida expansiune a afacerilor în lume a gigantului on-line.

În primul trimestru al anului 2013, Google a generat din publicitate 92% din cifra de afaceri. Recent a publicat a doua ediţie a studiului Mobile Playbook: acesta este dedicat la utilizarea de anunţuri publicitare prin intermediul dispozitivelor mobile. În plus, experimentează noi moduri de dezvoltare a platformelor sale, cum ar fi ochelarii interactivi, care vor debuta în 2014.

Replica gigantului din Mountain View

"Google respectă legile fiscale în toate ţările în care operează. Realitatea este ca cele mai multe guverne folosesc stimulente fiscale pentru a atrage investiţii străine şi acest lucru creează locuri de muncă şi creştere economică şi, desigur, companiile răspund la aceste stimulente. Este unul dintre motivele pentru care Google şi-a stabilit sediul european în Irlanda.... Dacă politicienilor nu le place aceste legi, ei au puterea de a le schimba. Rata generală a impozitului pe profit în anul 2012 a fost de aproximativ 20%".