Google denunţă tentativele de cenzură politică

Logo-ul Google la sediul Google din Mountain View, California
Logo-ul Google la sediul Google din Mountain View, California (Kimihiro Hoshino / AFP / Getty Images)
Marius Dragoi
19.06.2012

Compania Google atrage atenţia în ultimul său raport de transparenţă asupra numărului mare de cereri de retragere a unor materiale primite din partea guvernelor sau a tribunalelor, mai ales de natură politică, scrie ziarul Le Figaro.

Compania aminteşte că 'unele cereri de retragere a unor materiale sunt legate de afirmaţii ofensatoare, altele sunt bazate pe nerespectarea legilor locale care interzic incitarea la ură sau la pornografie'. Dar unele cereri de retragere a materialelor sunt mai mult de natură politică, ceea ce Google consideră pe blogul ei drept un fapt 'alarmant'. Libertatea de exprimare 'este în pericol', potrivit companiei, mai ales că unele cereri provin de la ţări democratice care nu sunt în mod general 'asociate cu cenzura'.

Perioada analizată în acest al cincilea raport, dat publicităţii duminică, este cuprinsă între iulie şi decembrie 2011.

Grupul afirmă că nu poate suprima legal orice conţinut pentru care el nu este decât furnizor şi nu producător, aşa cum stipulează în 2000 legea europeană privind comerţul electronic. Astfel, Canada a cerut, de exemplu, fără succes, retragerea unui video postat pe Youtube (filială a Google), 'în care un cetăţean canadian urina pe paşaportul lui şi-l arunca apoi în WC'. În Polonia, o instituţie publică a cerut Google ştergerea unui link către un site care o critica, dar cererea a fost refuzată.

În Franţa, autorităţile au cerut ştergerea a 58 de link-uri, texte sau video, iar Google a răspuns la peste jumătate din solicitările bazate pe o cerere a justiţiei. Autorităţile de reglementare din Spania au depus 270 de solicitări pentru ştergerea unor link-uri către bloguri şi articole de presă în care erau criticate persoane publice, precum primari sau procurori. Google le-a respins cererile. În Brazilia, o instanţă electorală a solicitat suprimarea a patru conturi de utilizatori din reţeaua de socializare Orkut, din cauza conţinutului politic, iar Google le-a scos.

Raportul menţionează o creştere alarmantă a cererilor unor ţări de suprimare a anumitor materiale comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2011: Statele Unite (+ 103%) şi India (+ 49%). Apar cereri noi şi din partea altor state, precum Iordania, Bolivia, Cehia sau chiar Ucraina.

Compania declară că îşi dă seama că cifrele publicate 'nu arată decât în mică măsură ce se întâmplă în general pe internet, dar sperăm că prin promovarea transparenţei, vom putea contribui la dezbaterea publică despre modul în care comportamentul guvernelor modelează Internetul'.

La nivel mondial, Google a fost de acord cu ştergerea a 65% dintre link-urile raportate de autorităţile publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor