Google ne reaminteşte de Kafka la 130 de ani de la naşterea scriitorului

Logo-ul companiei Google
Logo-ul companiei Google (KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.07.2013

La 3 iulie se împlinesc 130 de ani de la naşterea unuia dintre scriitorii emblematici ai literaturii moderne, Franz Kafka, iar Google marchează acest eveniment printr-un doodle special inspirat din 'Metamorfoza', nuvela publicată de scriitorul de origine evreiască în 1915.

Adept al expresionismului şi autor al unei opere pigmentate de suprarealism, Kafka a avut o influenţă puternică asupra literaturii secolului XX.

Doodle-ul aniversar creat de Google îl prezintă pe personajul din 'Metamorfoza', Gregor Samsa, omul care se transformă peste noapte în gândac. Deşi iniţial crede că încă nu s-a trezit din somn şi visează, Samsa ajunge să se împace cu gândul metamorfozei sale şi să se obişnuiască cu noul său corp. Momentul redat în doodle este cel în care omul gândac îşi părăseşte dormitorul.

Franz Kafka s-a născut la Praga la 3 iulie 1883, pe atunci capitala Regatului Boemiei, care făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, într-o familie evreiască, fiu al comerciantului Hermann Kafka şi al Juliei Kafka, născută Löwy. Limba maternă a lui Kafka şi limba scrierilor sale este germana.

Privind societatea ca pe o ameninţare care îl depersonalizează până la strivire pe individ, Kafka oferă în scrierile sale destinul fără perspectivă al omului modern, atomizat într-un mod grotesc, depresiv şi plin de anxietate.

Dintre romanele sale, 'Procesul' (1925) este poate cel mai cunoscut.

Franz Kafka a încetat din viaţă la 3 iunie 1924 la Viena, bolnav de tuberculoză. Înainte de moarte el a cerut să-i fie arse toate manuscrisele, dorinţă însă neîndeplinită de prietenul său şi legatarul său testamentar, poetul Max Brod.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor