Google super-cenzurat în China înainte de comemorarea masacrului din Tiananmen

Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California
Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)

Potrivit declaraţiilor unui serviciu de monitorizare online a cenzurii chineze, GreatFire.org, serviciile Google sunt întrerupte în China înainte de comemorarea, în această săptămână, a 25 de ani de la represiunea manifestaţiilor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din Beijing, în 1989.

Într-o postare pe blog GreatFire a declarat că guvernul chinez pare să vizeze motorul principal de căutare Google, Gmail, precum şi multe alte servicii, făcându-le inaccesibile pentru mulţi utilizatori chinezi, încă de la începutul săptămânii trecute.

GreatFire a adăugat că ultima dată când a monitorizat un astfel de blocaj a fost în 2012, când acesta a durat 12 ore.

"Nu este clar dacă blocarea este o măsură temporară datorată comemorării sau este un blocaj permanent. Dar, pentru că blocajul durează deja de patru zile, este posibil ca Google să fie grav perturbat şi greu de utilizat de acum înainte", a afirmat grupul.

Întrebat despre întreruperea serviciilor, un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru Reuters: "Am verificat pe scară largă şi nu e nimic în neregulă la echipamentele noastre".

Un raport Google care arată detalii despre traficul global a indicat o activitate mai scăzută provenită din China începând de vineri, ceea ce ar putea indica o cantitate semnificativă de întreruperi ale serviciului Google.

Datorită campaniei agresive a regimului de la Beijing împotriva companiei, în 2010 Google şi-a mutat motorul său de căutare din China, în prezent operând din Hong Kong.

Guvernul chinez deja blochează site-uri populare precum Facebook, Twitter şi Youtube.

Demonstraţiile din 1989, care au blocat Piaţa Tiananmen din Beijing şi s-au răspândit în alte oraşe, rămân un subiect tabu pentru Partidul Comunist.

Luna trecută, guvernul chinez a reţinut mai mulţi activişti care au participat la o reuniune despre comemorarea masacrului, printre ei aflându-se proeminentul avocat de drepturile omului, Pu Zhiqiang. Măsura a iscat proteste din partea grupurilor de drepturile omului şi a diplomaţiilor americane şi europene.

Comemorarea datei la care trupele Armatei de Eliberare a Poporului, care conform Constituţiei chineze aparţine Partidului Comunist Chinez, şi nu statului, au eliberat cu tancurile Piaţa Tiananmen ocupată de studenţi - nu a fost marcată în mod public în China continentală, cu toate că în fiecare an protestele pro-democraţie se comemorează în Hong Kong. Guvernul chinez nu a făcut publică o cifră oficială a victimelor represiunii, dar estimările grupurilor pentru drepturile omului şi martorilor indică un număr de victime între câteva sute şi câteva mii. China a instituit deja controale stricte asupra mediului online, iar guvernul sporeşte restricţiile în continuare.