Goţiu anunţă o dublă lovitură pentru Mafia Pădurilor şi Cartelul Lemnului: Dosar penal şi un TIR de 50.000 euro confiscat

Transport ilegal de cherestea
Transport ilegal de cherestea (Facebook - Mihai Goţiu)
D.B.
10.02.2022

Fostul senator USR Mihai Goţiu a anunţat, joi, o dublă lovitură pentru Mafia Pădurilor şi Cartelul Lemnului după ce procurorii au deschis un dosar penal şi au confiscat un TIR în valoare de 50.000 de euro.

Concret, este vorba de o acţiune a poliţiştilor suceveni care au identificat un transport ilegal de cherestea, în volum de aproape 50 mc (48,97 mc, mai exact), în valoare de 42.600 de lei. Şoferul s-a ales cu dosar penal iar vehiculul a fost confiscat.

Într-o postare publicată pe Facebook, activistul de mediu susţine că nu e prima măsură de acest fel din ultimul an şi jumătate, de când au fost adoptate modificările la Codul Silvic, prin care transportul ilegal de peste 10 mc de material lemnos a fost încadrat ca infracţiune dublată de măsura confiscării vehiculelor utilizate.

Redăm în continuare postarea integrală a lui Mihai Goţiu:

DUBLĂ LOVITURĂ pentru Mafia Pădurilor şi Cartelul Lemnului. DOSAR PENAL şi TIR în valoare de 50.000 de euro, CONFISCAT. Lupta împotriva tăierilor ilegale dă rezultate, însă e departe de a se fi încheiat

În urma acţiunilor de la începutul săptămânii, poliţiştii suceveni au identificat un transport ilegal de cherestea, în volum de aproape 50 mc (48,97 mc, mai exact), în valoare de 42.600 de lei. Bărbatul de 51 de ani, din Izvoarele-Sucevei, s-a ales cu dosar penal, deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, dar, ce e cel puţin la fel de important, dacă nu mai important, s-a dispus şi confiscarea maşinii (autoutilitară şi semiremorcă) în valoare de 50.000 de euro.

Nu e prima măsură de acest fel din ultimul an şi jumătate, de când au fost adoptate modificările la Codul Silvic, la care am fost co-iniţiator, prin care transportul ilegal de peste 10 mc de material lemnos a fost încadrat ca infracţiune dublată de măsura confiscării vehiculelor utilizate (în fapt, sancţiunea care îi doare mai mult pe hoţii de lemne şi reţeaua lor mafiotă prin care distribuie lemnul tăiat ilegal, pentru că le e mai greu să-şi recupereze ”prejudiciul” cauzat de o amendă ori confiscarea doar a lemnului transportat ilegal).

Veştile de acest gen merită să circule: atât pentru a şti că lupta şi implicarea tuturor împotriva Mafiei Pădurilor şi a Cartelelor Lemnului are rezultate, dar şi pentru a le fi clar celor care continuă să fie tentaţi să se implice în tăieri ilegale şi transportul lemnului tăiat ilegal, ce-i aşteaptă!

În acelaşi timp, însă, nu împărtăşesc tonul triumfalist al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, care a afirmat, săptămâna trecută, că tăierile ilegale de păduri s-ar fi redus la jumătate, în 2021. ”Volumul total rezultat din tăieri ilegale în 2021 a fost de 108.391 mc, la jumătate faţă de anul 2020, când a fost vorba de 213.425 mc”, se arată în comunicatul ministerului, transmis presei.

Cifrele astea, de 213.000 mc de lemn tăiaţi ilegal în 2020, respectiv 108.000 mc, în 2021, sunt ridicole. Pentru că, în continuare, diferenţa între lemnul înregistrat ca fiind tăiat cu acte şi necesarul de lemn de foc şi lemn pentru prelucrare industrială în anul 2021 e enormă, de ordinul milioanelor (nu a sutelor de mii) de metri cubi!

Sper să revin cât mai curând cu o analiză a datelor inventariate pentru anul 2021 – pentru că, într-adevăr, modificările aduse Codului Silvic în vara anului 2020 şi implementarea noului SUMAL 2.0, în februarie 2021, pentru care am luptat împreună, au produs efecte benefice: aproape s-au dublat numărul de infracţiuni constatate, de dosare penale deschise, respectiv soluţionate, iar aproximativ un milion de metri cubi de lemn pare să fi ieşit din zona neagră, a tăierilor ilegale.

Cu toate acestea, însă, cum spuneam, mai sunt câteva milioane de metri cubi lipsă (diferenţa dintre necesarul de lemn, de foc şi industrial, şi lemnul înregistrat ca fiind tăiat şi expediat din pădure cu acte). Cum ar spune o poveste, un ochi râde, altul plânge. Avem confirmarea că măsurile din ultimii ani au redus tăierile ilegale şi influenţa reţelelor de tip mafiot şi/sau de tip cartel, dar mai avem încă mult de tras pentru a le diminua drastic. Chiar dacă va mai fi nevoie de nişte ani buni pentru asta, eu zic că, dacă rămânem împreună, vom reuşi!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor