Graţierea corupţilor pusă pe hold. Discuţiile pe amendamentele lui Şerban Nicolae, amânate

Amendamentele prin care senatorul PSD Şerban Nicolae ar vrea să-i scoată de după gratii pe corupţi (pe care-i compătimea că dorm câte trei în pat în camere cu igrasie) vor fi discutate pe 21 martie. Astăzi, după ce opinia publică a reacţionat, Comisia Juridică nu a mai avut timp de ele.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat)
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat) (Florin Chirila/Epoch Times)

Comisia Juridică a Senatului a dezbătut, marţi, ore în şir, amendamentele la Proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Nu şi "scandaloasele" amendamente propuse de senatorul PSD Şerban Nicolae, discutarea acestora fiind amânată. Precizarea a fost făcută chiar de Şerban Nicolae, la aproape patru ore de la începerea şedinţei, relatează Adevărul.

După dezbaterea proiectului de lege referitor la condiţiile din penitenciare, Nicolae a solicitat amânarea discutării Legii graţierii pentru 21 martie, când vor fi din nou chemaţi reprezentaţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau Ministerul Public. De asemenea, Şerban a prins ocazia de a face şi câteva declaraţii, prilej cu care a găsit de cuviinţă să-i catalogheze pe cei ce i-au comentat amendamentele "fie proşti, fie foarte ticăloşi."

"Am văzut foarte multe speculaţii, avalanşa de inepţii este inepuizabilă, oamenii sunt fie foarte proşti, fie foarte ticăloşi”. „Nu era nimic secret, nimic pe ascuns. Am văzut speculaţia că am aşteptat să plece Liviu Dragnea din ţară, unii au foarte mult timp pentru speculaţii", a declarat Nicolae, citat de PRO TV.

„Nu cred că partidul se va întruni să îmi ceară să retrag nişte amendamente, cel mult să le respingă”, a mai adăugat Nicolae, comentând faptul că liderul PSD a declarat că nu susţine o lege a graţierii pentru faptele de corupţie. "Domnul Dragnea nu a spus niciodată că ar fi interesat de o lege a graţierii, a vorbit în nume personal", a adăugat Şerban.

Amendamentele lui Şerban Nicolae

Pe lângă faptul că propune graţierea corupţilor, prin excluderea de pe lista faptelor ce nu beneficiază de graţiere a abuzului în serviciu, dării de mită, traficului de influenţă şi a altor infracţiuni asimilate corupţiei, senatorul PSD mai vrea şi reduceri drastice de pedepse.

Astfel, potrivit amendamentelor senatorului PSD, pedepsele se graţiază astfel, scrie Adevărul:

în întregime, pedepsele de până la trei ani inclusiv, în întregime, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani. Deci cei condamnaţi la 7 ani de închisoare şi care au ispăşit deja patru ani şi o zi sunt liberaţi;

parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani. Astfel, celor condamnaţi la 7 ani de închisoare care au executat o singură zi din pedeapsă li se scad automat trei ani din cei 7;

parţial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani. Deci cei care au executat executat 6 ani şi o zi, din cei patru ani rămaşi mai execută doar un an;

parţial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani. Deci celor condamnaţi la 10 ani, dar au executat o singură zi, li se scad din pedeapsă cinci ani.

Mai merită menţionat că, în plus, senatorul PSD le oferă infractorilor şansa de a comite fapte penale încă o lună de la intrarea în vigoare a legii, suspendând, practic, în acest timp întreaga legislaţie penală. Astfel, un amendament propus de Nicolae propune ca „dispoziţiile prezentei legi se aplică faptelor săvârşite până la intrarea acesteia în vigoare“, iar legea intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Practic, amendamentul le oferă şansa infractorilor să afle din lege ce infracţiuni se graţiază şi să le poată comite în intervalul de o lună, căci oricum vor fi graţiaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne