Grexitul bate la uşă. Parlamentul grec aprobă referendumul propus de Tsipras

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Parlamentul Greciei a aprobat, duminică dimineaţa, decizia premierului Alexis Tsipras de a organiza un referendum pe 5 iulie, prin care cetăţenii să decidă dacă ţara trebuie să accepte sau nu cerinţele impuse de creditorii internaţionali în schimbul acordării fondurilor de salvare financiară a ţării, informează Fox News.

"Ei nu ne-au cerut să fim de acord, ne-au cerut să renunţăm la demnitatea noastră politică. Trebuie să refuzăm", a declarat Tsipras, înainte de vot.

La finalul unei sesiuni parlamentare tumultuoase care a durat aproape 13 de ore, s-a trecut la vot. Din cei 300 parlamentarii greci, 178 au votat "pentru", 120 "împotrivă", în timp ce doi au absentat.

Alexis Tsipras s-a declarat încrezător că poporul grec va vota împotriva unui acord care ar reprezenta o insultă la adresa cetăţenilor.

Viitorul Greciei în zona euro este din ce în ce mai incert. Programul de asistenţă financiară expiră marţi, miniştrii de finanţe din Eurogrup au refuzat să-l extindă, iar ţara se îndreaptă rapid spre colaps financiar. Între timp, grecii îngrijoraţi stau la cozi de dimineaţă până seara pentru a-şi retrage banii din bănci.

Intrarea în incapacitate de plată pare inevitabilă şi există un risc mare ca Grecia să iasă din zona euro – ceea ce a ajuns cunoscut sub numele de Grexit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe