Tsipras anunţă referendum pe 5 iulie pentru cererile troikăi. Eurogrupul se reuneşte azi la Bruxelles

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Cetăţenii eleni vor vota în cadrul unui referendum dacă guvernul ar trebui să accepte cerinţele impuse de creditorii internaţionali în schimbul acordării fondurilor de salvare financiara a ţării, a anunţat premierul Alexis Tsipras în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Referendumul va fi organizat în 5 iulie, a declarat Tsipras în primele ore ale zilei de sâmbătă în cadrul unui discurs televizat, adăugând că deja i-a informat pe preşedintele grec Prokopis Pavlopoulos şi pe cel mai mare partid de opoziţie – partidul conservator Noua Democraţie – în legătură cu acest plan.

“Poporul grec are dreptul de a decide”, a declarat Tsipras, subliniind că “prin unitate şi calm naţional vom lua deciziile pe care le merităm.”

Guvernul grec a anunţat de asemenea că procedura de aprobare de către Parlamentul ţării a acestui referendum va avea loc sâmbătă.

Troika creditorilor internaţionali ai Greciei – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) – au oferit vineri a extindere de 5 luni şi în valoare de 12 miliarde de euro a actualului program de salvare financiara (bailout), cu condiţia ca Atena să accepte lista de reforme de austeritate în baza unui nou acord între cele două tabere.

Extinderea de cinci luni a bailout-ului va fi cea de-a treia de acest gen din decembrie 2014. Creditorii doresc ca guvernul lui Tsipras să accepte reforme cheie asupra pensiilor şi TVA-ului.

“Aceste propuneri, care în mod clar încalcă regulile europene şi drepturile fundamentale ale muncii, egalitatea şi demnitatea, arată că scopul unora dintre parteneri şi a unor instituţii nu a fost [acela de a obţine] un acord viabil pentru toate părţile ci a fost, posibil, umilirea unui popor întreg”, a susţinut Tsipras în discursul său.

Creditorii au susţinut, de asemenea, că vor plăti elenilor 1,8 miliarde de euro pentru a ajuta Grecia să evite intrarea în incapacitatea de plată a datoriei către FMI, dacă legiuitorii ţării aprobă reformele cerute de creditori.

După criza economică din 2009, Grecia a primit de la creditorii săi două pachete de salvare financiara în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 de miliarde de euro. Pentru aceşti bani Atena a trebuit să impună măsuri dure de austeritate, despre care guvernul lui Tsipras a afirmat că sunt responsabile pentru înrăutăţirea condiţiilor de trai şi starea economică dezastruoasă în care se află ţara sa în prezent.

Conform termenilor acordului actual de salvare financiară, Grecia ar trebui să efectueze o plată de 1,6 miliarde de euro către FMI până la sfârşitul acestei luni.

Există temeri că Atena ar putea intra în faliment şi ar fi forţată să părăsească zona euro dacă nu se va încheia un acord până la sfârşitul lunii iunie.

Sâmbătă, Eurogrupul – miniştrii de finanţe din zona euro – se va reuni la Bruxelles pentru a discuta situaţia Greciei, iar ministrul elen al finanţelor Yanis Varoufakis şi-a anunţat în cursul nopţii participarea la aceste discuţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe