Grexitul sună la uşă: Eurogrupul a eşuat să ajungă la un acord miercuri. Discuţiile se reiau astăzi

Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.06.2015

Cea mai recentă întâlnire a Eurogrupului s-a încheiat rapid miercuri seara în Bruxelles fără un acord oficial între Grecia şi creditorii săi. Un purtător de cuvânt pentru miniştrii de finanţe din zona euro a declarat că discuţiile vor fi reluate astăzi, conform Euronews.

“Nu am ajuns încă la un acord, dar suntem hotărâţi să continuăm să depunem eforturi pentru a face ceea ce este necesar. Suspendăm reuniunea şi ne vom reîntâlni mâine, la ora 13.00”, a declarat la plecare preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

La rândul său, ministrul german al finanţelor Wolfgang Schäuble a manifestat un pesimist evident încă înainte de începerea reuniunii, susţinând că “nivelul de pregătire” în negocierile dintre Grecia şi troika creditorilor internaţionali – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – nu oferă şanse ridicate pentru încheierea unui acord în cursul serii de miercuri.

Premierul grec Alexis Tsipras a discutat câteva ore cu şefa FMI Christine Lagarde, preşedintele BCE, Mario Draghi şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, pentru a încerca să apropie poziţiile Greciei de cele ale creditorilor săi privind lista de reforme pe care Atena trebuie să le realizeze pentru a obţine deblocarea unui ajutor financiar până la sfârşitul lunii, în lipsa căruia ţara riscă să intre în incapacitate de plată, arată Agerpres.

Pierre Moscovici, comisarul UE pentru finanţe, a declarat presei: “Vom continua să lucrăm. Întâlnirea a fost suspendată dar vom continua să încercăm să găsim un acord. Încă este posibil şi, mai mult ca oricând, este necesar. Dorim în continuare ca Grecia să rămână în zona euro, în cele mai bune condiţii, cu reforme puternice şi un viitor sustenabil.”

În ciuda tensiunilor existente între cele două tabere, înaintea plecării sale la Bruxelles, premierul grec Alexis Tsipras a anunţat că ultimul set de măsuri reformiste propus de cabinetul său, între care se regăsesc taxarea suplimentară a averilor şi afacerilor, a fost respins de creditorii externi.

Premierul grec a scris, pe contul său de Twitter, că negociatorii europeni fie nu sunt, cu adevărat, interesaţi să rezolve problema, fie susţin "interese speciale", fără a preciza însă ce anume ar înseamnă aceste interese speciale.

De semnarea unui acord între cele două părti depinde deblocarea ultimei tranşe din planul de salvare pentru Grecia, aprobat de troikă în 2010 şi suplimentat ulterior. Tranşa, care se ridică la 7,2 miliarde de euro, ar ajuta Grecia să nu intre în incapacitate de plată, având de achitat o transă de 1,6 miliarde către FMI până pe 30 iunie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor