Gripa aviară în Japonia. Peste 112.000 de păsări sacrificate

Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare.
Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare. (MUNIR UZ ZAMAN / AFP / Getty Images)

Autorităţile japoneze se confruntă cu primele cazuri de gripă aviară din ultimii trei ani. Peste 112.000 de păsări au fost sacrificate în ultimele două zile, în sud-vestul ţării, după confirmarea mai multor cazuri de gripă aviară, pentru a stopa extinderea pandemiei.

Cazurile de îmbolnăvire a păsărilor au fost semnalate la două ferme din Kumamoto, în sud-vestul Japoniei, unde testele ADN au confirmat prezenţa tulpinii H5 a virusului.

O echipă de experţi şi oficiali a fost trimisă la faţa locului pentru a stabili cauza infecţiei, transportul şi deplasarea animalelor din cele două ferme incriminate şi crescătoriile vecine a fost interzis iar accesul oamenilor în zonă a fost limitat.

Autorităţile japoneze au dispus sacrificarea tuturor pasărilor deţinute de proprietarii fermelor, pentru a evita propagarea virusului la alte domenii, informează AFP.

Ministrul Agriculturii, Silviculturii şi Pescuitului, Yoshimasa Hayashi, a promis "să facă tot posibilul pentru a limita cât mai repede extinderea epidemiei" şi a avertizat crescătorii împotriva riscurilor de infecţie, reamintind prezenţa persistentă a bolii în Asia.

Reamintim că cea mai afectată de gripa aviară, la începutul acestui an, a fost China. În ianuarie, mai multe tulpini de gripă, printre care două letale, s-au răspândit rapid în opt provincii din China, inclusiv în oraşele Beijing şi Shanghai.

La finele lunii ianuarie, ONU avertiza ţările din Asia să fie vigilente, după ce în China a avut loc o explozie a cazurilor de gripă aviară, care este de multe ori letală pentru om.

Conform unei statistici a Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, efectuate pe teritoriul Chinei şi a Hong Kong-ului, procentul deceselor înregistrate din data de 28 ianuarie era de 22% din numărul total al cazurilor, însă multe alte victime se află în continuare pe patul de spital.

Au fost raportate decese în provincia Fujian la 10 ianuarie, în sud-vestul provinciei Guizhou la 13 ianuarie şi două decese (dintre care unul era un medic) în Shanghai la 20 ianuarie. Conform unui doctor din Shanghai însă, care a dat declaraţii sub protecţia anonimatului, regimul de la Beijing a dat dispoziţie ca numărul real al cazurilor de gripă de pe teritoriul ţării să fie manipulat de frica unui „impact internaţional.”

China a adoptat o politică similară şi în 2003 în cazul SARS, când tot de teama "impactului internaţional" Beijingul a ascuns izbucnirea epidemiei de SARS, un virus letal, care făcuse deja mii de morţi. Întârzierea recunoaşterii oficiale a făcut ca virusul, care se transmitea aeropurtat, să se răspândească în ţările vecine şi pe teritoriul Americii de Nord cauzând 8.100 de îmbolnăviri şi 774 de decese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe