Hong Kong sacrifică 20.000 de găini: se extinde gripa aviară H7N9

Mioara Stoica
28.01.2014

alte articole

Oficiali din domeniul Sănătăţii omoară păsări în Hong Kong, 28 ianuarie 2014 (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.01.2014

Se răspândeşte în mod violent gripa aviară. Circa 20.000 de pui au fost sacrificaţi în piaţa en-gros din Cheung Sha Wan, Hong Kong. Guvernul a impus o interdicţie privind vânzarea de pui vii şi a ordonat sacrificarea acestora după ce furnizorul din Guangdong a ieşit pozitiv la testul pentru gripa aviară H7N9, raportează marţi Rai News.

În ultima vreme a avut loc o explozie a cazurilor de gripă aviară în China, care este de multe ori letală pentru om. La 20 ianuarie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a avertizat ţările vecine cu China să "rămână vigilente".

Pe măsură ce oamenii călătoresc în China pentru a sărbători Anul Nou Chinezesc, există "posibilitatea răspândirii în continuare şi expunerii umane" la virus, a declarat FAO într-un comunicat.

"Numărul de infecţii umane cu H7N9 a crescut considerabil de la sfârşitul lunii decembrie în China de Est şi de Sud-Est, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)", reiese din documentul citat.

În China, au fost raportate 16 cazuri noi de gripă aviară din 17 ianuarie, potrivit OMS. Cele mai recente cazuri sunt în oraşul Shanghai, provincia Zhejiang , provincia Fujian şi provincia Guangdong. Au fost raportate decese în provincia Fujian la 10 ianuarie, în sud-vestul provinciei Guizhou la 13 ianuarie şi două decese (dintre care unul era un medic) în Shanghai la 20 ianuarie.

Potenţială pandemie

Două tulpini de gripă aviară se răspândesc din ce în ce mai mult, H7N9 şi H5N1. Există un flux constant de cazuri noi de gripă aviară. Centrul pentru Controlul Bolilor (CCB) a declarat că au fost înregistrate peste 600 de cazuri de H5N1 la oameni din noiembrie 2003, iar aproximativ 60% dintre victime au murit.

În ceea ce priveşte H7N9, care a apărut la 31 martie 2013, CCB a declarat, în primăvara anului 2013, că au existat 132 de cazuri şi 44 de decese.

CCB avertizează: "Ceea ce este cel mai alarmant cu privire la această situaţie este potenţialul pandemic al acestui virus. Virusurile gripale se schimbă în mod constant şi este posibil ca acest virus să poată obţine capacitatea de a se răspândi uşor şi sustenabil între oameni, declanşând o epidemie globală (pandemie)".

Gripa aviară infectează de obicei oamenii care vin în contact direct cu păsările infectate. În aproape toate cazurile, victimele au contractat virusul în China.

Virusul s-ar putea să sufere deja mutaţii. Cercetătorii chinezi din Shanghai au descoperit că H7N9 este capabil să se răspândească de la om la om. Constatarea a fost raportată la 11 ianuarie de către Agenţia de Ştiri Centrală a Taiwanului.

Una din preocupările principale este că gripa aviară ar putea să se răspândească în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor