Gripa aviară se răspândeşte rapid în Europa, avertizează experţi germani

Virusul H5N8 are în prezent o tendinţă puternică de a se răspândi, au avertizat experţii în agricultură. Agentul patogen a fost detectat în 10 state germane, precum şi în Danemarca şi Elveţia.
(Captură Foto)

De când a fost detectată pentru prima dată în Germania la începutul acestei luni, o tulpină a virusului aviar se răspândeşte rapid în Germania şi în Europa, a avertizat miercuri Institutul Friedrich Loeffler, care este însărcinat cu probleme legate de sănătatea animalelor.

“În prezent vedem un proces extrem de dinamic cu o tendinţă puternică de răspândire”, a declarat preşedintele institutului, Thomas Mettenleiter.

Comparativ cu răspândirea tulpinei H5N1 a virusului aviar care a lovit fermele avicole în urmă cu 10 ani, Mettenleiter a declarat că rata actuală a infecţiilor este foarte ridicată. El a adăugat că boala se răspândeşte rapid de la păsările sălbatice la păsările domestice ţinute în şură.

Experţii sugerează că boala s-ar putea de asemenea răspândi de către animale prădătoare care ucid păsări sălbatice infectate.

Virusul H5N8, despre care cercetătorii sugerează că nu este periculos pentru oameni sau alte mamifere, precum pisici şi câini, a fost detectat în 10 state germane de când a fost raportat iniţial în 8 noiembrie. Virusul a afectat fermele avicole productive din statele Schleswig-Holstein şi Mecklenburg-Western Pomerania. Alte autorităţi regionale au interzis deja transportarea puilor, raţelor, gâştelor şi curcanilor dincolo de graniţele statelor respective.

Zeci de ferme în Danemarca şi Elveţia au raportat de asemenea că au fost infectate.

Infecţia cu H5N8 a fost pentru prima dată descoperită la graniţa ruso-mongolă în luna iunie, apoi au fost raportate cazuri în Europa, Iran şi Israel.