Grupul Rompetrol va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare

Epoch Times România
15.02.2013

Grupul Rompetrol anunţă că a încheiat vineri cu statul român, reprezentat prin OPSPI, în calitate de unic administrator, un memorandum de înţelegere pentru închiderea disputei privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român.

Potrivit unui comunicat transmis Bursei, s-a agreat ca Grupul să răscumpere o parte din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploiesti), acesta urmând să fie în continuare un acţionar semnificativ al companiei din judeţul Constanţa.

De asemenea, ambele părţi şi-au arătat deschiderea de a stabili un parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, dar şi a rolului acesteia în regiunea Mării Negre si Uniunea Europeană. Prin obiectivele si beneficiile acestui parteneriat se numără diversificarea surselor de aprovizionare cu ţiţei atât a României, cât si a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar si stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiţii, cu un impact direct în economia României.

“Apreciem deschiderea si înţelegerea Guvernului României în identificarea si adoptarea rapidă a unei soluţii benefice ambelor părti, un pas necesar pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre România si Kazakhstan. Soluţia ne permite acum să ne concentrăm pe extinderea Grupului Rompetrol în regiunea Mării Negre, dar si consolidarea acestuia drept o platformă de dezvoltare a activităţilor KazMunayGas şi a prezenţei Kazakhstanului în Uniunea Europeana” declară Daniar Berlibayev, Prim-vicepresedinte al Boardului KazMunayGas, compania naţională de petrol si gaze a Kazakstanului.

Forma finală a înţelegerii va fi finalizată în perioada următoare, după stabilirea şi avizarea tuturor detaliilor tehnice şi comerciale, dar şi după aprobarea acestora de către autorităŃile de resort şi de către Consiliul de Adminstraţie al companiei naţionale de ţiţei şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, unicul acţionar al Grupului Rompetrol.

În urma conversiei obligaţiunilor emise în 2003, statul român prin Ministerul Economiei a devenit în 2010 acţionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%.

Talgat Kaliyev, Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei Republicii Kazakhstan în România, felicită agrearea dispoziţiilor prezentului acord, în linia cooperării tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări.

Grupul Rompetrol a fost asistat juridic în această tranzacţie de firmele Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi NNDKP. Echipa de avocaţi de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost coordonată de Ştefan Damian, Deputy Managing Partner.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor