Gunoi îngropat cu excavatorul, în Munţii Apuseni. Primăria responsabilă primeşte o amendă-record

O primărie din Bihor a primit o amendată record de la Garda de Mediu pentru că a îngropat în pământ gunoaiele aruncate în Parcul Natural Apuseni.
Groapă de gunoi (arhivă 2006)
Groapă de gunoi (arhivă 2006) (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Nu mai puţin de 100.000 de lei va trebui să plătească o primărie din Bihor pentru că, în loc să scape de deşeurile aruncate în Parcul Natural Apuseni şi să ecologizeze zona, aşa cum îi ceruse Gada de Mediu, a decis să le îngroape în pământ. Comisarii de la mediu au în vizor şi alte primării din zonă, suspectate că au aplicat aceeaşi strategie, relatează Digi24.

Totul a început în urmă cu o lună când inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit gunoaiele aruncate în zona Padiş din Munţii Apuseni şi le-au solicitat responsabililor zonei, municipalitatea comunei Budureasa, ca în termen de 30 de zile să ecologizeze zona.

"Am rămas neplăcut surprins de ceea ce am găsit în zona şesului Padiş şi nu numai. Am găsit doline pline ochi efectiv cu gunoaie, cu zeci de metri cubi de deşeuri. În loc să cureţe zona, edilii au dus gunoaiele în grotele formate în calcar. Autorităţile publice locale care trebuiau să facă ecologizarea respectivă au lucrat un pic pisiceşte, din nefericire, au colectat o mică parte din deşeuri, celelalte au fost acoperite spărgând dolinele, făcând efectiv un dezastru", a declarat Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Reprezentanţii primăriei Budureasa recunosc că au folosit un excavator iar acum încearcă să remedieze problema. "O să punem afişiere, panouri de informare a cetăţenilor să nu se mai arunce deşeuri. O să venim să refacem dolina, cât se poate", a precizat Ionel Lucan, referent în cadrul Primăriei Budureasa.

"Datorită conformaţiei geologice a dolinei, deşeurile nu pot fi scoase cu un utilaj simplu şi astfel cerem ajutorul speologilor", a explicat Agnes Keresytes, comisar în cadrul CGM Alba.

Turiştii sunt revoltaţi de aspectul zonei. "Toate sentimentele astea le încerci pe rând, şi scârbă, şi greaţă, şi dezamăgire", spune un turist.

Comisarii Gărzii de Mediu continuă în aceste zile controalele în regiune. Inspectorii încearcă să identifice primăriile responsabile pentru fiecare loc unde au fost găsite gunoaie şi ameninţă cu noi amenzi, dacă gunoaiele nu dispar din peisaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne