Guvernul Germaniei susţine sporirea eficienţei energetice în spitalele din R. Moldova

Steagul Germaniei
Steagul Germaniei (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ana Chitoroagă
27.06.2014

Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), în parteneriat cu Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), a organizat joi la Orhei o masă rotundă cu genericul "Eficienţa energetică în spitale - schimb de experienţă". Atelierul s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile în R. Moldova.

La eveniment au participat reprezentanţi ai tuturor spitalelor raionale din ţară. Acestora le-a fost prezentat sistemul de management energetic, precum şi sistemul inteligent de monitorizare a energiei implementat la Spitalul raional Orhei.

Spitalul din Orhei a beneficiat de fonduri pentru creşterea eficienţei energetice, oferite prin intermediul Băncii de stat germane Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) şi GIZ. Proiectul-pilot "Creşterea eficienţei energetice a Spitalului regional Orhei" este implementat de ADR Centru. Prima fază a programului (2011-2014) este aproape de finalizare, valoarea investiţiilor în măsurile de eficienţă energetică reprezentând 63,12 milioane de lei.

"Creşterea eficienţei energetice a Spitalului regional Orhei" a fost numit cel mai bun proiect în sectorul public pentru anul 2012. Graţie implementării acestuia, Spitalul raional din Orhei a reuşit să devină un model de eficienţă energetică. Dincolo de faptul că anul trecut instituţia a economisit peste 400.000 de lei, spitalul a devenit mai atractiv pentru pacienţii din alte raioane. Deşi spitalul este numit raional, impactul proiectului este regional. Instituţia medicală este considerată un exemplu de management energetic şi reuşeşte să atragă pacienţi din alte trei raioane vecine: Şoldăneşti, Rezina şi Teleneşti.

În anul curent, ADR Centru a aprobat spre implementare un proiect similar de creştere a eficienţei energetice şi la Nisporeni. Astfel, Regiunea de Dezvoltare Centru beneficiază în continuare de suportul financiar al donatorilor internaţionali, prin susţinerea cărora creşte nivelul de trai al locuitorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor