Guvernul întârzie aplicarea directivei vizând protecţia românilor cu credite ipotecare. Vezi ce rol joacă BNR

Ministerul lui Costin Borc a întârziat să promoveze proiectul de ordonanţă vizând protecţia clienţilor în relaţia cu băncile, totul pe fundalul contestării de către BNR a unora dintre măsurile de protejare a clienţilor propuse de Protecţia Consumatorilor.
Banca Naţională Română, noaptea
Banca Naţională Română, noaptea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.07.2016

Guvernul întârzie de aproape 4 luni să introducă în legislaţia naţională noi măsuri cerute de UE pentru protecţia clienţilor în relaţia cu băncile, în cadrul contractelor de credite imobiliare, relatează Hotnews.

Măsurile trebuiau luate până pe 21 martie 2016, când a expirat termenul de transpunere a directivei europene în legislaţiile naţionale ale ţărilor membre UE.

Autorităţile române - Guvern, Parlament - nu au reuşit să transpună în legislaţia naţională măsurile cerute de UE pentru protecţia consumatorilor de credite imobiliare deşi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), aflată în subordinea Ministerului Economiei, a iniţiat încă din luna februarie 2015 un proiect legislativ, devenit ulterior proiect de ordonanţa de urgenţă, pentru transpunerea directivei europene.

Ministerul Economiei, ca minister de linie în problema protecţiei consumatorilor, este cel care trebuia să promoveze în Guvern, spre adoptare, proiectul de ordonanţă de urgenţă, lucru pe care nu l-a făcut şi nici nu-l mai poate face până în toamnă, căci parlamentarii au intrat în vacanţă la sfârşitul lunii iunie, iar Guvernul nu mai poate folosi soluţia ordonanţei de urgenţă până în luna septembrie, când se întoarce Parlamentul din vacanţă.

Toată această tergiversare a armonizării legislaţiei naţionale cu cerinţele UE în materie de protecţie a clienţilor în relaţie cu băncile are loc pe fundalul contestării de către BNR a unora dintre măsurile pro-clienţi. Potrivit sursei citate, Banca Naţională a României a trimis Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), iniţiatoarea măsurilor pro-clienţi, observaţii în care susţine că unele dintre măsuri dezavantajează băncile comerciale fără ca UE să ceară asta.

Observaţiile BNR, intrate în posesia hotnews, se referă în principal la măsurile în care consumatorii ar urma să primească protecţie suplimentară în cazuri cum sunt creşterea cursului de schimb valutar sau majorarea de către bancă a dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă, de exemplu. Observaţiile BNR ating, însă, şi un drept deja câştigat de clienţi, prin OUG 50/2010, şi anume eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor