Guvernul Ponta 3 adoptă cea de-a treia rectificare bugetară din 2014

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri a fost adoptată cea de-a treia rectificare bugetară din acest an, prin derogare de la legea care interzice efectuarea a mai mult de două rectificări pe an şi nu mai târziu de 30 noiembrie, urmând ca prin intermediul acesteia să fie alocate fonduri pentru plata în avans a drepturilor câştigate în instanţă de către bugetari şi pentru plata arieratelor, informează Mediafax.

Cea de-a treia rectificare a fost adoptată în ciuda criticilor venite din partea Consiliului Fiscal, care a avertizat că măsura încalcă mai multe prevederi legale pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă şi reflectă incapacitatea Guvernului Ponta de programare şi execuţie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii, adăugând, totodată, că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul din 2015.

În replică, premierul Victor Ponta declara, în deschiderea şedinţei de Guvern, că nu înţelege poziţia Consiliului Fiscal:

"Putem să nu mai plătim nimic din ce trebuie să plătim în 2015, terminăm anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urmă. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti".

Întrebat de un reporter de la HotNews.ro dacă rectificarea nu încalcă prevederile legale în vigoare, aşa cum susţine Consiliul Fiscal, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov a replicat: "Înainte de a adopta Ordonanţa de Guvern de rectificare, am adoptat ordonanţa pentru aprobarea unor măsuri derogatorii".

Întrebat dacă astfel nu ia naştere un precedent pe care Guvernul să se bazeze în anii următori, Darius Valcov a afirmat ca îşi doreşte în fiecare an momente ca acestea în care încasările la buget sunt foarte bune.

Pe de altă parte, Consiliul Fiscal susţine că argumentul Guvernului privind "excedentul bugetar înregistrat la 10 luni, ca urmare a creşterii încasării veniturilor bugetului general consolidat faţă de estimări şi având în vedere situaţia favorabilă din perspectiva încadrării în plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" este în mod evident fals, întrucât situaţia de excedent bugetar după 10 luni nu se datorează nicidecum unor venituri care să depăşească substanţial estimările, ci pur şi simplu nerealizării cheltuielilor cu investiţii.