Hackeri de la Anonymous nu au reuşit să perturbe website-uri guvernamentale israeliene

(Sean Gallup / Getty Images)

O campanie internaţională de atacuri cibernetice îndreptată împotriva unor website-uri guvernamentale israeliene, declanşată duminică, nu a reuşit să provoace perturbări grave, în pofida unor ameninţări din partea colectivului de hackeri Anonymous, au declarat oficiali israelieni citaţi de Associated Press.

Grupul de hackeri global a promis un atac în masă pentru a protesta împotriva politicii israeliene faţă de palestinieni. Atacul a fost programat să coincidă cu ziua memorială anuală a Holocaustului în Israel, care începe duminică la apusul soarelui.

Atacul cibernetic a fost cel mai recent dintr-o serie aproape constant pusă la cale de inamici şi adversari ideologici ai Israelului pentru a închide website-uri vitale. Cele mai multe dintre atacuri au avut un impact redus, iar experţi israelieni au declarat chiar că salută aceste încercări pe care le apreciază drept modalităţi de a-şi perfecţiona apărarea.

Postări pe web folosind numele grupului Anonymous au avertizat că vor lansa un atac în masă asupra unor site-uri israeliene în cadrul unei lovituri pe care au numit-o (hash)OpIsrael, începând din 7 aprilie.

Duminică după-amiaza târziu însă, au fost raportate puţine perturbări. Website-ul Ministerului de Externe a fost perturbat câteva secunde, dar niciun alt minister nu a fost afectat, a declarat Ram Alfia, un oficial din Ministerul de Finanţe, care supraveghează website-urile guvernamentale. El a precizat că erau de aşteptat unele încetiniri în servicii locale de Internet din cauza contra-măsurilor guvernamentale.

Yad Vashem, memorialul Holocaustului, s-a numărat printre ţintele vizate. Website-ul său a funcţionat deplin în ajunul zilei memoriale pentru victimele Holocaustului, după cât se pare momentul stabilit pentru atacul cibernetic.

Israelul este considerat una dintre puterile cibernetice din lume. Unităţile sale militare secrete high-tech au contribuit la transformarea ţării într-un lider în ceea ce priveşte securitatea cibernetică iar premierul Benjamin Netanyahu a identificat securitatea cibernetică drept o prioritate de top.

Se consideră totodată că Israelul este el însuşi un atacator cibernetic. Printre alte operaţiuni, se crede în mare măsură că ar fi fost implicat, alături de SUA, în virusul Stuxnet, care a afectat programul de dezvoltare nucleară al Iranului în 2010. Israelul nu a comentat însă niciodată aceste acuzaţii.

'Cele mai importante site-uri au angajat profesionişti şi au fixat toate problemele pe site-uri în mod regulat', a declarat Roni Bachar, şeful firmei israeliene de securitate cibernetică ''Avnet''.

Isaac Ben-Israel, fost director al Biroului Cibernetic Naţional al guvernului, a declarat că hackerii nu au reuşit să închidă site-uri cheie. ''Anonymous nu are aptitudinile necesare pentru a deteriora infrastructura vitală a ţării. Şi dacă aceasta a fost intenţia sa, atunci nu ar fi anunţat atacul înainte de timp. Vrea să facă vâlvă în mass-media cu privire la problemele care îi stau la suflet', a declarat Ben-Israel pentru postul de radio al armatei.

Mass-media israeliene au declarat că au fost vizate şi întreprinderi mici iar unele pagini de wesite-uri au fost înlocuite cu sloganuri anti-Israel. Drept ripostă, activişti israelieni au pătruns pe site-uri ale unor grupări islamiste radicale şi au postat mesaje pro-Israel.

Shlomi Dolev, un expert în securitatea reţelei şi criptografie la Universitatea Ben-Gurion din Israel, a declarat că atacuri de acest fel vor deveni probabil mai frecvente. 'Este un test bun pentru sistemele noastre de apărare şi vom şti mai bine cum să contracarăm ameninţări mai grave în viitor', a spus el.

Dolev, care este şi preşedintele Centrului de Comunicaţii Inter-Universitare, ce conectează universităţi israeliene şi ramuri de cercetare ale unor companii precum IBM, a declarat că 40 de experţi în securitate din cadrul centrului 'intenţionează să se joace cu atacatorii'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe