Hagel îngrijorat de agresiunea Chinei în est. Cresc tensiunile dintre China şi Statele Unite

(CHOI JAE-HO / AFP / Getty Images)

Vizita în China a secretarului departamentului de Apărare american, Chuck Hagel, a dezvăluit poziţia agresivă a Beijingului cu privire la implicarea Statelor Unite în disputele teritoriale din regiune, a notat Reuters.

În timpul conferinţei de presă pe care Hagel a ţinut-o împreună cu omologul său chinez Chang Wanquan, a fost criticat aspru pentru eforturile Statelor Unite de a menţine pacea în regiunea Mării Chinei, unde regimul de la Beijing devine tot mai agresiv.

China a acaparat abuziv două teritorii, în sudul şi estul Mării Chinei, amplificând îngrijorările ţărilor agresate din regiune, printre care Japonia şi Filipine.

”China va deveni într-o zi o provocare prea mare pentru Statele Unite”, a acuzat unul ofiţerii chinezi prezenţi la conferinţă cu privire la eforturile diplomatice ale Washingtonului. ”Ca urmare, vă folosiţi de asemenea situaţii (alianţa statelor din regiune n.r. ) ... pentru a încetini dezvoltarea Chinei”, a acuzat ofiţerul chinez.

Mai multe ţări din regiune, precum Filipine şi Vietnam, au fost atacate în propriile ape de coastă de către nave ale Chinei. Îngrijorările ţărilor mai mici din Asia de sud est au mai fost amplificate şi de intervenţia Rusiei din Crimeea, încheiată cu anexarea peninsulei.

”Constrângerea şi intimidarea sunt un lucru grav care duce numai la conflict”, a declarat Hagel, în timpul vizitei din Japonia, cu privire la agresiunile Rusiei şi ale Chinei.

În urma acuzaţiilor, Hagel a asigurat că Statele Unite nu are nici un interes să ”deţină China” însă a reafirmat hotărârea Statelor Unite de a-şi respecta alianţele cu Japonia şi Filipine.

”Avem tratate de apărare mutuală cu fiecare din cele două ţări şi suntem dedicaţi în totalitate obligaţiunilor din aceste tratate”, a precizat Hagel.

Invesţiile imense în armată ale Chinei au atras atenţia comunităţii internaţionale. Pe lângă dezvoltarea unui proiect pentru construcţia portavioanelor, China construieşte submarine, nave şi rachete balistice şi a testat o nouă tehnologie care poate distruge rachetele în zbor.

Prezenţa sporită a marinei chineze în Pacific ar putea crea unele riscuri mai ales dacă intră în conflict cu forţele Statelor Unite, a adăugat Hagel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe