Rusia acuză mercenarii Statelor Unite de incitarea unui război civil în Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în Moscova
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în Moscova (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ca răspuns la acuzaţiile guvernului de la Kiev şi ale Occidentului cu privire la mişcările separatiste din estul Ucrainei, Rusia a acuzat Statele Unite că provoacă o revoltă în regiunile separatiste prin intermediul a ”150 de mercenari deghizaţi în membri Sokol”.

”Dacă Rusia va acţiona în estul Ucrainei, pe ascuns sau făţiş, asta va reprezenta o escaladare foarte gravă a situatei ”, a declarat Casa Albă cu privire la mişcările separatiste în urma cărora sediile administrative din Doneţk şi Lugansk au fost ocupate.

”Planul este ca trupele străine (ruseşti n.r.-) să treacă granita şi să captureze teritoriul ţării, ceea ce nu vom permite”, a adăugat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuc.

În ciuda numeroaselor dovezi, precum înregistrarea cu Alexei Dughin coordonând separatiştii, care indică faptul că Moscova a orchestrat şi finanţat mişcările separatiste din Ucraina, Rusia a negat orice implicare în revolte, dar a şi avertizat Kievul împotriva unei intervenţii pentru a elibera clădirile.

”Conform informaţiilor noaste, unităţile trupelor de Interne şi garda naţională a Ucrainei cât şi militanţii din gruparea ilegală înarmată Sectorul de Dreapta sunt mobilizaţi în partea de sud-est a Ucrainei şi în oraşul Doneţk”, a transmis, ministerul de Externe rus, într-un comunicat.

Ministerul rus de Externe a îndemnat Ucraina să înceteze toate pregătirile militare, care ar putea să instige un război civil în ţară.

Mai nou diplomaţia Rusiei a acuzat "150 de mercenari americani", îmbrăcaţi în echipamentul forţelor speciale ucrainene, de participarea la operaţiunile din estul Ucrainei cu scopul de a incita o revoltă.

”Noi suntem îngrijoraţi în mod deosebit de operaţiunea care include 150 de mercenari americani de la compania privată Greystone Ltd., îmbrăcaţi în uniformele unităţilor de poliţie speciale Sokol”, a transmis diplomaţia Moscovei, conform Itar Itass.

În cazul unor vărsări de sânge pe timpul eliberării celor două sedii capturate, preşedintele rus, Vladimir Putin, a reafirmat în repetate rânduri că ”va proteja prin toate mijloacele necesare” drepturile etnicilor ruşi din ţările străine.

Greystone Ltd este o companiei privată care oferă servicii de aviaţie, protecţie şi antrenament, încă din 2004, în peste zece ţări din lume. Deţine sedii în Virginia, Bermuda şi Emiratele Arabe Unite.