NATO avertizează Rusia: O intervenţie în estul Ucrainei constituie o „eroare istorică”

Atena - Anders Fogh Rasmussen, 10 octombrie 2013.
Atena - Anders Fogh Rasmussen, 10 octombrie 2013. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)

Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a îndemnat Rusia să se retragă din estul Ucrainei, avertizând că o intervenţie ar reprezenta o „eroare istorică”, a notat mediafax.

„Îndemn Rusia să se retragă şi să nu alimenteze escaladarea situaţiei din estul Ucrainei”, a declarat Rasmussen.

În estul Ucrainei, forţele pro-Rusia au capturat două sedii administrative locale, proclamând apoi în mod ilegitim independenţa regiunilor. La graniţa estică, armata rusă este pregătită să „protejeze drepturile etnicilor rusofoni” la ordinul preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Guvernul de la Kiev a denunţat mişcările separatiste, acuzând Moscova de orchestrarea acestora pentru a permite armatei „să treacă frontiera şi să invadeze teritoriul ucrainean”.

„Dacă Rusia intervine şi mai mult în Ucraina va fi o eroare istorică”, a adăugat Rasmussen, avertizând Rusia cu o izolare economică şi politică chiar mai aspră.

NATO a întărit capabilităţile militare din estul Europei şi a anulat toate legăturile militare cu Rusia fiind obligată să-şi „reorganizeze planurile de apărare”.

„Agresiunea ilegală comisă de Rusia asupra Ucrainei este cea mai mare provocare la adresa securităţii Europei de o generaţie”, a subliniat secretarul NATO.

La scurt timp după mobilizarea trupelor aliate pe frontul estic al Europei, adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoly Antonov, a declarat că Rusia „nu vede cum ar putea să continue cooperarea cu NATO”.