Matrix-ul o atacă din nou pe Monica Macovei. Azi: Daciana Sârbu

Daciana Sârbu.
Daciana Sârbu. (Epoch Times România)

Promotoare a agriculturii bio şi candidată la europarlamentare pe lista partidului condus de soţul său, Daciana Sârbu i-a acuzat pe unii colegi români, mai exact pe Monica Macovei, că au denigrat România în Parlamentul European (PE). „Cine urăşte mai mult România: extremistul englez Nigel Farage, care ne-ar vrea afară din UE, sau Monica Macovei, care ne-ar vrea sancţionaţi şi controlaţi ca şi când nici n-am merita să fim în UE?" s-a întrebat retoric soţia lui Victor Ponta, într-un interviu acordat Agerpres.

Candidata PSD-ului la europarlamentare a vorbit în cadrul interviului acordat agenţiei de ştiri despre priorităţile ei pentru un viitor mandat, despre nereuşitele şi problemele ei.

Precizând că „eurodeputaţii PSD-PC-UNPR au reprezentant România cu onestitate, seriozitate şi multă muncă” în mandatul precedent, Daciana a explicat că şi în viitorul mandat va avea drept priorităţi "sprijinirea agricultorilor români şi promovarea agriculturii bio, îmbunătăţirea legislaţiei privind nutriţia şi viaţa sănătoasă, promovarea României în Europa, apărarea drepturilor românilor care muncesc în afara ţării" etc.

Ca realizare, Daciana Sârbu se mândreşte, printre altele, că a contribuit la introducerea alimentelor bio la vânzare în lanţul magazinelor Carrefour. La categoria cea mai mare problemă, soţia premierului a "denunţat" declaraţiile celor ce "denigrează" ţara, în special declaraţiile Monicăi Macovei, declaraţii care, se deduce, ar detrimenta eforturilor sale de a promova tradiţiile româneşti la Bruxelles:

"Străinii încă nu ştiu cu ce valori sau calităţi să ne asocieze. (...) Am încercat din toate puterile să-mi promovez ţara. Am organizat expoziţii, evenimente, acţiuni dintre cele mai diverse, am promovat diverse regiuni sau tradiţii româneşti, am invitat comisii europarlamentare în ţară. La nevoie, am intervenit şi am luat apărarea celor atacaţi — din Italia, din Spania, din Marea Britanie. Dar lucrurile se schimbă în timp. Nu ajută nici faptul că am avut şi colegi români care ne-au denigrat ţara la Bruxelles. Nici nu ştiu cine urăşte mai mult România: extremistul englez Nigel Farage, care ne-ar vrea afară din UE, sau Monica Macovei, care ne-ar vrea sancţionaţi şi controlaţi ca şi când nici n-am merita să fim în UE?" s-a întrebat Daciana.

Întrebată ce poziţie are faţă de proiectul exploatărilor (cu cianuri n.r.) de la Roşia Montană, proiect pe care soţul său, în calitate de premier, l-a susţinut neabătut, Daciana Sârbu a precizat că opoziţia sa faţă de acest proiect este cunoscută şi atitudinea ei nu s-a schimbat niciun moment.

Monica Macovei

Monica Macovei, fost ministru al justiţiei şi europarlamentar PDL este considerată unul dintre cei mai prolifici şi activi membri ai Parlamentului de la Bruxelles. Apărător al drepturilor Republicii Moldova şi membră în trei comisii cheie în PE, Macovei a fost răsplătită în 2012 cu premiul pentru "Europarlamentarul Anului" la categoria "Justiţie şi libertăţi civile."

Merită menţionat că Monica Macovei a fost autoarea unei schimbări de anvergură la nivel european, fiind Raportor al direcţiei europene privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni în UE. Directiva Monicăi Macovei a fost adoptată de PE la finele lui februarie 2014 şi fostul ministru al justiţiei speră să fie transpusă cât mai rapid şi în România, unde DNA-ul a trimis în ultima vreme în instanţă o serie de importanţi baroni locali PSD.

"Dacă nu confiscăm bunurile marilor corupţi şi liderilor lumii interlope, degeaba reuşim să îi trimitem după gratii", crede Macovei.

Monica Macovei a fost acuzată în diverse rânduri de PSD că este "vârful de lance al unei campanii de dezinformare a deputaţilor europeni şi de defăimare a României" pentru că a luat poziţie în spaţiul public împotriva tentativelor lui Victor Ponta şi ale USL-ului de a-şi subordona Justiţia şi instituţiile statului de drept. În 2012, anul referendumului contra lui Băsescu, când Macovei raporta în spaţiul public că Ponta şi USL-ul se şterg pe picioare cu Justiţia, Constituţia şi cu statul de drept, PSD o ameninţa pe Macovei cu plângere penală şi reclamaţii către Martin Schultz, Preşedintele PE.