Gazele de şist versus dependenţa de ruşi? Activiştii îl contrazic pe premier

Protest anti-fracturare, Ziua Naţională de Protest Impotriva Fracturarii Hidraulice, Bucureşti, 6 aprilie 2014.
Protest anti-fracturare, Ziua Naţională de Protest Impotriva Fracturarii Hidraulice, Bucureşti, 6 aprilie 2014. (Claudia Craiu)

"Gazele de şist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios" a declarat premierul Ponta luni, la o zi după ce, sub egida Zilei Naţionale de Protest Împotriva Fracturării Hidraulice, români de pretutindeni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva clasei politice şi a "fracturării viitorului acestei ţări".

Afirmându-şi "deschiderea spre dialog", premierul, care în urmă cu doar câteva luni a abilitat jandarmii să intervină fără menajamente la Pungeşti, respingând orice dialog cu localnicii ce se împotriveau lucrărilor Chevron, a ţinut să explice că, deşi protestele de ieri nu au fost foarte mediatizate, el le-a luat "în serios".

În contextul tensiunilor din Ucraina şi a temerilor Europei - dependente în mare măsură de gazul rusesc - de a acţiona prea tranşant pentru a tempera tendinţele expansioniste ale "Fratelui mai Mare" de la răsărit, Ponta a transmis ideea că România nu are decât două variante: gazele de şist sau dependenţa de ruşi.

"Am văzut ieri - chiar dacă nu a fost foarte mediatizat, eu iau foarte în serios - discuţia despre gazele de şist. A fost o zi de organizare a unor proteste apropos de gazele de şist şi cred că e un alt subiect asupra căruia trebuie să discutăm foarte serios, pentru că trebuie spus «Bun, şi dacă nu avem gaze din producţia internă, de unde le luăm ? Din Rusia». Adică, în contextul actual, cred că orice protest trebuie să aibă un scop şi o finalitate şi cred că o discuţie serioasă pe orice temă e utilă", a declarat premierul Ponta luni.

Într-un interviu acordat Epoch Times, George Epurescu, preşedinte România Fără Ei, cunoscut activist anti-fracturare hidraulică şi unul dintre organizatorii evenimentelor de ieri, ne-a expus viziunea sa asupra "deschiderii" arătate de Victor Ponta:

Reporter Epoch Times: Domnule Epurescu, a avut premierul Ponta, până în prezent, iniţiative de consultare cu societatea civilă în problema exploatării gazelor de şist?

George Epurescu: Ponta şi, în general, politicienii nu au avut nicio iniţiativă de dialog. Suntem gata să participăm la orice dezbatere oficială cu argumente. Clasa politică fuge de dezbatere pentru că există studii ştiinţifice şi dovezi indiscutabile ale efectelor fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea gazelor de şist din SUA.

Există deja articole ştiinţifice care dovedesc faptul că otrăvirea apei, aerului şi a solului în zonele de fracturare din SUA se datorează exploatării gazelor de şist.

ET: "Gazele de şist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios" - ca reprezentant al societăţii civile, veţi încerca să iniţiaţi dumneavoastră un dialog cu politicul?

GE: O să încercăm împreună cu câţiva parlamentari să organizăm o masă rotundă pe tema gazelor de şist, unde vrem să vină chiar şi primul ministru şi preşedintele, împreună cu ce armată de consilieri vor ei. Noi suntem pregătiţi să demontăm cu documente şi studii ştiinţifice toată mascarada politică despre gazele de şist.

ET: Îi veţi trimite o invitaţie/scrisoare deschisă premierului?

GE: Îi vom trimite o invitaţie imediat ce definitivăm datele dezbaterii. Vom organiza o conferinţă de presă spre sfârşitul săptămânii.

ET: Există riscul enunţat de premier, ori gaze de şist, ori dependenţă de ruşi? Cum comentaţi?

GE: "Statistică oficială a UE, Eurostat precizează că România produce mai mult gaz decât consumă, ori asta nu poate fi contrazisă de primul ministru. Aceste date aruncă o gravă urmă de îndoială cu privire la declaraţiile lui Ponta, care minte fără să clipească în încercarea de manipulare a opiniei publice. Detalii despre statisticile Eurostat, din care rezultă că România produce mai multe gaze naturale decât consumă, le găsiţi pe pagina noastră, stopfracturare.ro.

Legat de independenţă, este simplu ca în această vară să se investească în energie regenerabilă, ceea ce ar duce la mai mult decât consolidarea independenţei, ar duce la securitate energetică. România poate sta vara în majoritate pe energie regenerabilă, consumând parţial gaz iarna.

ET: ce mesaj aţi dori sa tranmiteţi celor interesaţi de subiectul exploatării gazelor de şist?

GE: Acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare sunt ilegale, justiţia va confirma asta, clasa politică apără numai interese ilegitime şi încearcă să izoleze vocea poporului suveran şi să exercite suveranitatea în nume propriu, contrar Constituţiei.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne