Nedreptăţi din România. Medicii confirmă: Cristian Furcelea, tatăl copilului mort lângă o sondă OMV, a fost bătut

Biletul de ieşire din spital al lui Cristian Furcelea, pagina 1
Biletul de ieşire din spital al lui Cristian Furcelea, pagina 1 (Hetti Benedek)

Acum câteva zile, în presa română şi internaţională a apărut o ştire frizând neverosimilul într-un "stat de drept".

Publicaţii din România, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania raportau despre agresiunea împotriva lui Cristian Furcelea, tatăl băieţelului de 9 ani din Ariceştii Rahtivani (judeţul Prahova) mort din cauza unei intoxicaţii cu gaze lângă o sondă OMV. Pe 21 martie, la nici o lună după ce şi-a înmormântat copilul, Cristian Furcelea a fost internat în spital, după ce a fost bătut şi intimidat, conform declaraţiilor sale, de jandarmi.

Astăzi, 2 aprilie, pe Facebook a fost postat şi certificatul de externare al domnului Furcelea, din care reiese că prahoveanul a fost internat la Spitalul Judeţean Ploieşti în data de 21.03. 2014, cu diagnosticul "contuzie toracico-abdominală. Afirmativ agresiune" şi a fost externat, după 6 zile de spitalizare, într-o condiţie "ameliorată", dar încă sub tratament medicamentos.

Medicii i-au recomandat lui Cristian Furcelea, pe biletul de ieşire, tratament, să evite efortul şi să se prezinte la Policlinică la control.

Am luat legătura telefonic cu dl Furcelea şi am aflat că, la 4 zile de la internare, ia încă antibiotice, îşi pune singur perfuzii şi îşi face injecţii cu calmante căci are dureri serioase de cap şi vomită foarte des. Dl Furcelea se va prezenta din nou la spital marţi, pentru un control şi este îngrijorat "să nu ajungă" la cuţit căci medicii i-au spus că are lichid la stomac.

Reamintim că dl Furcelea, tată a cinci copii - patru, de fapt, după ce Marian a fost băgat în pământ - a fost luat pe 20 martie din faţa casei de o duba albastră, cu girofar şi însemnele jandarmeriei, sub pretextul că trebuie să dea o declaraţie la Protecţia Copilului.

"Declaraţiile" i-au fost luate însă în maşină, unde a fost bătut temeinic, mai exact, ca să-l cităm pe dl Furcelea, a fost transformat în "sac de box."

A doua zi, după o noapte de chin şi suferinţă, omul a ajuns la IML pentru a-şi scoate certificat medico-legal. Cum fusese lovit de o manieră profesionistă, în burtă, astfel încât să nu aibă urme, Cristian Furcelea a fost trimis la Spitalul Judeţean Ploieşti unde a şi stat internat.

Jandarmii zic că ei nu

În data de 24. 03. 2014, cât Cristian Furcelea era în spital, câţiva activişti de mediu şi/sau oameni pur si simplu impresionaţi de povestea lui, printre care Sandu Popescu, cel care a făcut greva foamei în Piaţa Universităţii pentru drepturile sătenilor din Pungeşti, au trimis o sesizare Inspectoratului de Judeţean de Jandarmi Prahova (IJJP), cerând ca cei vinovaţi de agresiunea împotriva dlui Furcelea, fie ei jandarmi sau persoane care ar fi furat duba instituţiei, uniforme de jandarmi etc. să fie aduşi în faţa instanţei. "Reputaţia instituţiei pe care o conduceţi depinde de acest lucru. (...) Suntem siguri că sunteţi prima instituţie interesată să aducă vinovaţii în faţa legii", arătau semnatarii scrisorii.

O zi mai târziu, jandarmeria a trimis un răspuns politicos, în care se afirma că nicio maşină a IJJP nu a acţionat pe teritoriul localităţii Ariceştii Rahtivani în ziua comiterii agresiunii şi le cere semnatarilor scrisorii ca, dacă există "o suspiciune rezonabilă cu privire la existenţa unor posibile fapte antisociale ale instituţiei" şi sunt "în măsură să pună la dispoziţie mijloacele de probă", care-i pot sprijini pe jandarmi în aflarea adevărului, să procedeze în acest sens, căci IJJP acţionează "pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti."

În caz contrar, cum Jandarmeria nu este abilitată să facă urmăriri penale ci doar să constate infracţiuni în flagrant şi să le sesizeze organelor în drept, cel vătămat, respectiv Cristian Furcelea, a fost sfătuit să se adreseze o plângere penală organului judiciar competent.

Întrebări, avocaţi, intimidări

L-am întrebat pe dl Furcelea dacă se va adresa "organului judiciar competent" în legătură cu bătaia primită şi în ce stadiu este cu acţionarea în instanţă a OMV Petrom, pentru moartea fiului său. Cristian Furcelea ne-a răspuns că ar prefera să vorbească în prezenţa unui avocat.

"Am avut încredere în uniforma statului (jandarmerie) şi uite am păţit ce am păţit", s-a căinat domnul Cristian.

"Uniformele statului" şi OMV-ul i-au mai adus neplăceri lui Cristian. Necazurile familiei Furcelea cu autorităţile au început după moartea lui Marian, mort la vârstă de 9 ani lângă o sondă OMV Petrom aflată la aproximativ 300 de metri de casa lui şi neîmprejumuită cu gard de protecţie, astfel încât copilul s-a putut apropia de ea nestingherit.

Câteva zile mai târziu, domnul Furcelea a observat, pe când se ducea să pună un buchet de flori la sonda unde a murit Marian, ca o echipă OMV construia un gard. Când a încercat să facă fotografii, angajaţii sondei au chemat poliţia, pentru a-l ridica. Tatăl lui Marian a fost acuzat că a încălcat o proprietate privată şi cu greu a scăpat neamendat.

După incidentul cu pricina, nu a trecut multă vreme şi Cristian Furcelea a intrat în spital. Parte dintre pumnii pe care i-a primit s-au datorat faptului că a vorbit cu presa şi că a a postat pe Facebook ce "nu ar fi trebuit."

Tatăl lui Marian ne-a povestit, pe 22 martie că a fost bătut nu doar pentru că încearcă să facă dreptate pentru moartea fiului său, ci şi pentru că a vorbit "prea mult" cu presa despre ceea ce se întâmplă în sat.

Cristian a vorbit cu jurnaliştii prahoveni despre păţania lui Mihai Nicolae, un vecin din sat care are o microfermă. Anul trecut, săpând un puţ, omul a scos din pământ apă sărată şi s-a dus, revoltat, la OMV, plângându-se ca i s-a stricat pânza freatică din cauza exploatărilor şi că o să se ducă să reclame la Mediu, căci nu mai are apă să dea animalelor lui: "Lasă bre, că îţi cărăm noi cu maşina pompierilor cât ai nevoie de apă la vacă.", i-ar fi zis lui Nicolae angajaţii companiei OMV Petrom lui Nicolae.

"I-a cărat o maşină, două, trei, după care omul a început să îşi aducă el cu tractorul, că OMV-ul nu i-a mai dat apă. Mai târziu, vecinu' a chemat o maşină de la Dărmăneşti, să-i sape un puţ mai adânc, dar au ţâşnit din el gaze timp de două săptămâni. (...) I-au murit şi animalele, că au căzut în gropile de săpate de OMV pe câmp. (..) Nu au astupat gropile... Capcane, aşa cum au murit şi copilul meu, că nu era împrejmuit la sondă", a dat tatăl lui Marian în plâns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii