Miting de solidaritate cu familia lui Marian Furcelea, băieţelul mort lângă o sondă OMV - Petrom

Miting de solidaritate cu familia lui Marian Furcelea, baiatul de 9 ani mort intoxicat cu gaze lângă o sondă OMV Petrom.
Miting de solidaritate cu familia lui Marian Furcelea, baiatul de 9 ani mort intoxicat cu gaze lângă o sondă OMV Petrom. (Eugen Horoiu)

Zeci de activişti de mediu s-au strâns duminică, în Piaţa Universităţii, într-o manifestare de solidaritate cu familia lui Marian Furcelea, băiatul de 9 ani ucis de emanaţiile de gaze de lângă o sondă OMV Petrom din localitatea Ariceştii Rahtivani. Protestul, organizat de Facebook, i-a reunit pe cei care luptă, de ani de zile, împotriva fracturării hidraulice, împotriva degradării mediului şi în sprijinul cetăţenilor din Pungeşti.

Militanţii ecologişti şi-au propus să aducă la cunoştinţă opiniei publice un nou abuz comis de autorităţi, şi anume agresiunea împotriva lui Cristian Furcelea, tatăl copilului ucis, care joi a fost bătut şi intimidat, pentru a renunţa la intenţia de a da în judecată OMV-ul şi pentru a nu mai vorbi cu presă despre moartea fiului său.

Cristian Furcelea a fost luat joi, din faţa casei sale de o dubă albastră, având însemnele jandarmeriei, sub pretextul că trebuie să se prezinte la Protecţia Copilului pentru a da o declaraţie despre moartea copilului său. Tatăl lui Marian nu mai ajuns la instituţia unde fusese "invitat", ci la spital. A fost "interogat" în dubă, după care a fost orbit cu un spray lacrimogen şi apoi transformat în sac de box. Actualmente, dl Furcelea, căruia medicii legişti au refuzat să îi dea certificat medico legal, căci, fiind lovit cu pumnii în stomac nu prezintă leziuni vizibile, se simte foarte rău, este internat la Spitalul Judeţean Ploieşti şi se pare că ar avea leziuni interne, în urma bătăii primite joi. Jandarmeria neagă că ar fi implicată în agresarea lui Cristian Furcelea.

Protestul s-a dorit a fi şi un apel la trezire, un apel la conştienţă şi empatie, românilor reamintindu-li-se ca ţara este presărată cu sute de sonde şi că Marian putea fi copilul oricăruia dintre ei. Reamintim că băieţelul din Ariceştii Rahtivani a murit, pe când se întorcea de la şcoală, lângă o sondă amplasată la doar 300 de metri de casa familiei sale. Sonda nu era împrejmuită cu gard de protecţie, care să împiedice accesul copiilor în zona ei. Medicii legişti au constatat că decesul s-a produs din cauza unui edem pulmonar toxic, provocat de o intoxicaţie acută cu gaz de sondă, conform Ziarului Prahova.

La câteva zile de la moartea băiatului, OMV Petrom a trimis o echipă să ridice un gard în jurul sondei, ceea ce pe Marian şi pe familia să nu îl mai ajută cu nimic. Mai mult, Cristian Furcelea, care i-a surprins pe angajaţii OMV ridicând gardul, în timp ce se ducea să pună lângă sonda un buchet de flori în memoria copilului său, a fost luat de poliţie, acuzat de încălcarea unei proprietăţi private şi cu greu a scăpat neamendat.

Cu ocazia protestului de astăzi, activiştii de mediu au reamintit pericolul în care sunt puşi mediul şi oamenii de planurile companiilor gazifere de a exploata gaze de şist prin fracturare hidraulică. Ape poluate, agricultură compromisă, cutremure sunt doar o parte din consecinţele unor astfel de exploatări. Pericolul nu îi vizează doar pe cei din satele unde Chevron şi multe alte companii au primit avize pentru explorări - ci ameninţă toată ţara, căci toţi românii au nevoie ca pânza freatică să nu fie plină de substanţe toxice pompate în sol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne