Guvernul îşi mobilizează jandarmii împotriva sătenilor din Rădeni

Proteste Pungeşti
Proteste Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Guvernul a pornit din nou ofensiva împotriva celor care nu vor exploatări de hidrocarburi şi sonde lângă casele lor. Sute de jandarmi încearcă să-i intimideze pe sătenii din satul Rădeni, judeţul Neamţ, ieşiţi de cu dimineaţa în drum pentru a bloca utilajele companiei Prospecţiuni S.A.

Mai multe dube ale jandarmeriei şi câteva autospeciale ale firmei Prospecţiuni S.A sunt mobilizate la 2 km de sat iar sătenii se plâng că autorităţile au încercat să îi ameninţe şi să-i intimideze, pentru a se da la o parte din calea maşinilor Prospecţiuni.

Locuitorii din Rădeni sunt însă hotărâţi să nu cedeze şi să nu îi lase pe angajaţii companiei în sat. Sătenii ştiu că pe unde trece Prospecţiuni S.A. urmează să vină Chevronul sau alte firme care caută gaze de şist şi nu vor să rişte să-şi vadă apele otrăvite şi casele zguidute de cutremurele asociate fracturării hidraulice.

Prospecţiuni SA, societate al cărui acţionar este controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, este acuzată de sătenii din mai multe localităţi din Sibiu, Argeş şi Constanţa de încălcarea dreptului la proprietate, după ce angajaţii companiei au instalat pe terenurille acestora, fără a le cere acordul, echipamente speciale pentru identificarea resurselor de gaze din subsol.

În plus, Prospecţiuni S.A. nu s-a făcut deloc iubită în Neamţ, după ce a au forat pe proprietăţile oamenilor fără să aibă permisiunea lor. În satul Războieni, aflat în apropiere de zona unde încearcă să intre acum angajaţii firmei lui Ovidiu Tender, Prospecţiuni S.A. a săpat terenurile şi au pus explozibili în sol. Cincizeci de pachete de explozibili, a câte 500 de grame sunt încă nedetonate la ora actuală, după ce sătenii revoltaţi că li s-au încălcat proprietăţile, au refuzat să le mai permită celor de la Prospecţiuni accesul pe terenurile lor.

Sătenii din Rădeni au ieşit de cu dimineaţă să-şi apere pământul şi se află pe drumul principal, fără a stânjeni traficul rutier sau pietonal, conform relatărilor Naşul Tv. Protestatarii nu s-au lăsat intimidaţi nici de echipajele de jandarmi, nici de poliţie şi anunţă că îşi vor petrece noaptea în drum, pentru ca nu cumva Prospecţiuni S.A. să încerce să avanseze în zonă pe ascuns, aşa cum a făcut Chevronul pe 2 decembrie, când şi-a trimis utilajele la Pungeşti înainte ca soarele să fi răsărit.

În sprijinul celor din Rădeni au ajuns şi cetăţeni din Războieni şi şi-au anunţat sosirea şi protestatarii din Pungeşti. De asemenea, activişti pentru mediu din toată ţara vor merge să-i sprijine pe oamenii din Rădeni.

Prospecţiuni S.A. a mai încercat şi luni să intre în Rădeni, însă au fost şi atunci opriţi de săteni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne