”Independenta” Eba şi ”reformistul” Preda o atacă pe Macovei. Anticorupţia şi europarlamentarele

Elena Băsescu la Congresul PPE la Bucuresti (poza de arhivă)
Elena Băsescu la Congresul PPE la Bucuresti (poza de arhivă) (Epoch Times România)

Ştiam cu toţii că Elena Băsescu are succesuri, dar acum aflăm că are şi activităţi. Şi încă ce activităţi – este cel mai activ europarlamentar, şi aleasă independent, faţă de Monica Macovei, care a ajuns pe listă în PE şi nu are atâtea activităţi, ci doar rezoluţii şi rapoarte adoptate.

"Activitatea în Parlamentul European arată că eu am fost, totuşi, mai activă decât Monica Macovei. Am 1.859 de activităţi în PE, pe când doamna Macovei are 1.226", a glăsuit Eba.

Asistăm la încă un episod jalnic al politicii româneşti. Preşedintele Băsescu îşi atacă direct şi prin oamenii săi fosta colaboratoare, care are un mare merit pentru reforma în justiţie din ultimii ani. Mulţi se aşteptau ca Monica Macovei să iasă din PDL şi să sară în noua barcă a preşedintelui, PMP, dat fiind că reformiştii au eşuat în PDL, că erau marginalizaţi, că nu se mai regăseau etc etc.

Macovei n-a fost însă încântată să sară în barca care se umplea de figuri de conducere proaspete precum Elena Udrea şi a ales să rămână în PDL şi să-şi continue activitatea în Parlamentul European. Pentru această vină a fost înfierată de Eba, celebra fiică europarlamentar a preşedintelui, şi, mai trist, de fostul coleg de luptă din PDL, ”reformistul” Cristian Preda, transformat peste noapte în fan al Elenei Băsescu şi al Elenei Udrea.

Cei doi au încercat să minimalizeze activitatea Monicăi Macovei în Parlamentul European. Domnişoara Băsescu s-a lăudat că a avut mai multe activităţi, adică luări de cuvânt în Parlamentul European (cu toate problemele cu limba română de rigoare) şi că ea spre diferenţă de Macovei a fost aleasă direct de popor, ca independentă, ci nu s-a ascuns pe o listă de partid. Mai mult, Macovei nu ar fi făcut nimic în politică dacă n-o punea tata Băsescu la Justiţie. Circul a continuat cu variaţiuni pe tema: Cine l-a inventat pe Daniel Morar, procurorul căruia i se datorează eficienţa DNA din ultimii ani? A fost propus de Băsescu sau numit de Macovei? Aceasta este întrebarea pe care Cristian Preda şi Băsescu au încercat s-o folosească.

Miza acestor atacuri este să diminueze rolul Monicăi Macovei ca locomotivă a PDL la europarlamentare. PMP vrea să rupă din electoratul interesat de anticorupţie şi trebuie să arate că meritele îi aparţin lui Băsescu exclusiv, şi deci prin asociere PMP.

Dar mai supărător decât acest joc politic îngust este tupeul cu care atacă Elena Băsescu. Cel mai bun exemplu de nepotism din PE vorbeşte despre ”nevestele disperate şi gaşca lor de prietene” de pe lista celorlalte partide. E adevărat există – Adina Vălean, Daciana Sârbu. Dar Domnia sa Eba este cea mai în măsură să vorbească de nepotism?

Sfidarea cu aşa-zisa ei independenţă este uriaşă dat fiind că se ştie foarte bine că PDL a avut consemn să strângă voturi pentru ea la ultimele europarlamentare. Este un afront, aproape o blasfemie, pentru candidaţii cu adevărat independenţi care, fără maşinărie de partid, fără bani mulţi şi doar cu ajutorul unor voluntari care acţionează din convingere, se chinuie să strângă numărul uriaş de mare de semnături impus pentru perpetuarea castei politice actuale.

Mai mult, sfidarea cu aşa-zisa ei independenţă este uriaşă dat fiind că se ştie foarte bine că PDL a avut consemn să strângă voturi pentru ea la ultimele europarlamentare. Este un afront, aproape o blasfemie, pentru candidaţii cu adevărat independenţi care, fără maşinărie de partid, fără bani mulţi şi doar cu ajutorul unor voluntari care acţionează din convingere, se chinuie să strângă numărul uriaş de mare de semnături impus pentru perpetuarea castei politice actuale. Şi nu mă refer aici la Mircea Diaconu, care, declarat incompatibil, este susţinut să strângă în 5 zile cât alţii în 3 luni de Antena3, ci la candidaţii independenţi oneşti.

Farsa este însă dusă la grotesc. Eba deşi a strâns cele 100.000 de semnături (Cum? Cu cine? De unde, dacă abia a demisionat din PDL?), se decide până la urmă sa nu mai candideze, deşi liderii PMP îi rezervaseră locul doi pe listă. Chiar dacă Preda o chema stăruitor să nu candideze independent, ci pe listă, pentru ca să nu rupă din voturile Mişcării Populare. Se retrage în ciuda faptului că Elena Udrea o elogiază spunând: ”Eu cred că Elena Băsescu are toate argumentele de a candida din partea PMP la europarlamentare, fiind cel mai activ eurodeputat român, cu peste 1.300 de discursuri în PE şi cu peste 140 de amendamente la rapoartele întocmite”. No comment.

”Deşi am numărul de semnături, nu voi candida, pentru că nu doresc să iau unul, două sau trei procente din scorul PMP. Doresc ca acest proiect lansat de tatăl meu să reuşească să dea, în 2016, premierul. Poziţionarea mea pe un loc eligibil m-ar dezonora”, ne explică Elena Băsescu.

Cum se explică această retragere? O revenire la raţiune, o tresărire de bun simţ, un moment de decenţă? Nicidecum, Eba continuă să susţină că "trocurile imorale sunt rezervate marilor justiţiari".

Poate că preşedintele a înţeles în ultima clipă că poate îngropa partidul înainte de a-l creşte. Udrea şi Eba nu sunt tocmai vectorii de imagine indicaţi pentru un partid nou, şi mai ales pentru unul care vrea să se îmbrace cu stindardul anticorupţiei. Ironic este că pe locul 2 în locul Elenei Băsescu, cea cu succesuri şi activităţi multe, a fost pus un fost consilier al Monicăi Macovei, Siegfried Mureşan. Ironia sorţii nu? Iar pe locul 1 eternul Cristian Preda, care atacă foştii aliaţi şi laudă pe cei pe care ieri îi critica, pentru a rămâne într-o funcţie. PMP are cu siguranţă cei mai buni oameni şi cele mai multe succesuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii