Monica Macovei a cerut Transnistriei restituirea banilor şi a ştampilei liceului "Lucian Blaga" confiscate pe 5 februarie

Monica Macovei, europarlamentar PDL
Monica Macovei, europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei apără şcolile de limbă română la Tiraspol.

Joi, 27 martie, Europarlamentarul Monica Macovei a avut o întâlnire cu mai mulţi reprezentanţi ai conducerii separatiste în care le-a cerut să întoarcă banii şi ştampila liceului "Lucian Blaga" confiscate pe 5 februarie.

Timp de două ore, Monica Macovei a dezbătut subiecte fierbinţi cu preşedintele Comitetului pentru educaţie al Sovietului Suprem al regiunii separatiste Transnistria, Vladimir Bodnar, cu deputatul şi secretarul general al Partidului Comunist Transnistrian Oleg Khorzhan şi cu alţi oficiali, relatează Publika.TV.

De asemenea oficialul european a cerut eliminarea sancţiunilor aplicate directorului liceului "Lucian Blaga", Ion Iovcev şi contabilei aceleiaşi instituţii, care au fost reţinuţi pe 5 februarie 2014 şi acuzaţi că ar fi introdus valută în regiunea transnistreană.

În cadrul aceleiaşi întrevederi, Monica Macovei a cerut încetarea altor acţiuni, care împiedică elevii să înveţe în limba română.

La acelaşi subiect, Monica Macovei a publicat pe pagina personală de facebook declaraţiile integrale făcute de directorul Ion Iovcev despre acel eveniment prin care a trecut.

Discuţii aprinse în Comisia Unificată de Control

Reţinerea directorului liceului "Lucian Blaga", din data de 5 februarie, de către miliţienii transnistreni a provocat discuţii aprinse şi în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC). Părţile au discutat dacă acţiunile aşa-numitor forţe de ordine din regiunea transnistreană au fost sau nu legale, fară ca să ajungă la un consens.

În acest sens, co-preşedintele CUC din partea Chişinăului consideră că, prin acţiunile sale, Tiraspolul vrea să agraveze stare lucrurilor.

"Ceea ce s-a întâmplat cu dl Iovcev în Zona de Securitate dă dovadă că s-a făcut special pentru a tensiona situaţia. Partea transnistreană la negocierile 5 2 pune în discuţie chestiunea de a închide aceste şcoli, asta înseamnă că este o problemă politică", a spus Ion Solonenco.

La rândul său, reprezentanţii Tiraspolului susţin însă că decizia privind restituirea bunurilor confiscate de la administraţia liceului trebuie să fie luată la un nivel mai înalt.

"Nu Comisia Unificată de control a confiscat aceşti bani, de aceea ea nu poate să-i restituie. Ţine de competenţa instituţiilor de drept. Acest subiect trebuie să fie discutat la un nivel mai înalt pentru că ţine de reglementarea politică a conflictului. Din punct de vedere juridic, toate deciziile deja au fost luate", a afirmat co-preşedintele părţii transnistrene Oleg Beliakov.

Reprezentaţii Parlamentului spun că învăţătorii instituţiilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor fi sprijiniţi de autorităţile de la Chişinău.

"Vom solicita colegilor din Coaliţie ca subiectul dat să fie supus discuţiilor la următoarea şedinţă a Consiliului Coaliţiei unde vor fi invitaţi dl Carpov, dna Sandu şi dna Buliga şi vom formula unele propuneri pentru a asigura un pachet social şi nu numai de care vor beneficia aceste persoane", a declarat vicespeakerul Adrian Candu.

Potrivit Publika.md, directorul liceului "Lucian Blaga", Ion Iovcev, a fost reţinut la data de 5 februarie, în timp ce transporta, de la Căuşeni la Tiraspol, banii pentru salariile profesorilor. Aşa-numite organele de forţă din regiune i-au confiscat banii, automobil şi ştampila instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe