Rusia aplică noi restricţii economice Republicii Moldova

Carne de vaca si de porc, in galantarele din supermarketuri
Carne de vaca si de porc, in galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)

Rusia continuă presiunile economice asupra Republicii Moldova. De data aceasta a fost interzis importul produselor de carne de porc din R. Moldova, a informat Alexei Alexinko purtătorul de cuvânt al Agenţiei federale ruse pentru siguranţa agroalimentară Rosselhoznadzor. Acest lucru s-a întâmplat după ce Moscova a anunţat că nu au fost respectate cerinţele Uniunii Vamale şi ale Moscovei în domeniul alimentar, potrivit Europa Liberă.

Purtătorul de cuvânt a declarat că interdicţia intră în vigoare începând de marţi, 8 aprilie şi a fost aplicată după ce o companie din R. Moldova a trimis în Rusia carne care provenea de fapt din Germania.

Anunţul privind noul embargou din partea Rusiei pentru Moldova apare în perioada în care la Moscova se află o delegaţie guvernamentală moldovenească ai societăţii SC Carne-Sudo SRL.

Rusia, care foloseşte embargoul pentru a rezolva probleme politice, a impus în ianuarie o interdicţie asupra cărnii de porc din UE, după ce a descoperit unele cazuri de pestă porcină în Lituania şi Polonia. Interdicţia aplicată de Moscova a afectat mai multe ţări europene, în special Germania, Danemarca, Olanda, care asigurau un sfert din exporturile de produse porcine pe piaţa rusă.

În ce priveşte Republica Moldova, Rusia a interzis recent şi importul de vinuri moldoveneşti. Embargoul asupra produselor din carne de porc este impus în preajma semnării de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE, aceasta fiind o metodă de presiune asupra Moldovei pentru politicile sale proeuropene.

Rusia a fost acuzată de multe ori că impune sancţiuni comerciale asupra fostelor republici sovietice, în contextul apropierii acestora de Uniunea Europeană.

Nu numai Republica Moldova este supusă embargoului, Rusia aplicând interdicţii economice şi asupra Georgiei şi ţărilor baltice. Totodată, Moscova a anunţat luni că a micşorat cantitatea de produse lactate care provin din Ucraina în contextul crizei dintre cele două ţări după anexarea peninsulei Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe