Hagel către China şi Rusia: „Constrângerea şi intimidarea sunt un lucru mortal”

Portavion american.
Portavion american. (youtube)

„Constrângerea şi intimidarea sunt un lucru mortal”, a avertizat duminică secretarul Departamentului de Apărare al Statelor Unite, Chuck Hagel, făcând referire la agresiunile Rusiei şi Chinei, a notat Washington Post.

„Nu poţi să te duci prin lume şi să redefineşti teritorii şi să încalci integritatea şi suveranitatea naţiunilor cu forţa, prin constrângere şi intimidare, chiar dacă sunt mici insule din Pacific sau naţiuni mari din Europa”, a precizat Hagel, hotărât să ducă acest mesaj, săptămâna viitoare, în Beijing.

În contextul precedentului rusesc din Ucraina, statele din sud-estul Asiei se simt tot mai ameninţate de agresiunile constante ale Chinei. Hagel, aflat de două zile în vizită la Tokyo, a reafirmat alianţa militară cu Japonia, una din cele mai acerbe adversare ale Beijingului.

Secretarul american Hagel, care este la a patra sa vizită în Asia de la preluarea Pentagonului în urmă cu un an, a indicat că va spori capacitatea militară şi diplomatică a Statelor Unite din regiunea Asia-Pacific pentru a contrabalansa ascensiunea militară a Chină.

„Această măsură de a ne întări semnificativ prezenţa navală, este o altă acţiune care consolidează alianţa şi sporeşte descurajările împotriva agresiunii Coreei de Nord”, a adăugat Hagel.

Noua „strategie de rebalansare” a Washingtonului a fost criticată de către oficialii chinezi drept „o jignire a propriilor aspiraţii”.

„China este o mare putere. Şi cu această putere vin responsabilităţi noi şi mai mari cu privire la modul în care se poate folosi această putere”, a precizat Hagel.

Coreea de Nord, protejata tradiţională a Chinei, a lansat în ultimele luni tot mai multe atacuri către Japonia şi Coreea de Sud. În ciuda eforturilor de denuclearizare a Coreei de Nord făcute de Washington, Phenianul a programat un nou test nuclear. O situaţie asemănătoare se desfăşoară şi în Estul Europei, unde Ucraina se află de mai bine de o lună sub asediul Rusiei, iar Georgia şi Republica Moldova simt presiunea Moscovei şi a trupelor ruseşti din teritoriile separatiste învecinate.

„Am acordat multă atenţie implementării acordurilor noastre care ajung până la cel mai înalt nivel. Suntem recunoscători (...) pentru poziţia de susţinere luată de China în problema Crimeei”, i-a transmis ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, omologului său de la Beijing, Chang Wanquan, pentru poziţia Chinei faţă de criza din Ucraina.

Occidentul a condamnat ocuparea peninsulei Crimeea şi a îndemnat Rusia, în repetate rânduri, să îşi retragă forţele armate care ameninţă graniţa estică a Ucrainei.

La toate aceste presiuni, Rusia a răspuns agresiv, continundu-şi campania de intimidare la adresa statelor cu minorităţii rusofone din estul Europei - Ucraina, Republica Moldova şi statele baltice. Ca răspuns, Alianţa Nord Atlantică a întărit capacităţile militare aeriene şi terestre în statele membre din apropierea Rusiei.

Concomitent cu NATO, Statele Unite au redistribuit şi forţele maritime din jurul Mării Mediterane concentrându-le în apropierea Mării Negre. Pe lângă portavionul George W. Bush şi divizia de luptă care-l însoţeşte, în regiune a sosit şi portavionul Harry Truman împreună cu un întreg grup de nave.

„Constrângerea şi intimidarea sunt un lucru mortal”, a subliniat Hagel, făcând referire la agresiunile celor două aliate eurasiatice.

Dacă NATO şi Statele Unite au încheiat colaborarea militară cu Rusia, Hagel se va deplasa la Beijing pentru a-i încuraja pe oficialii Chinei, principalul partener comercial, să-şi manifeste făţiş obiectivele şi strategiile.

„Cu cât mai deschise şi mai transparente pot fi guvernele unele faţă de altele, cu atât mai bine pentru toată lumea”, a subliniat Hagel.