Ruşii din Letonia deplânşi de Kremlin. Lavrov cere guvernului de la Riga să se plieze ”fără întârziere”

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Autorităţile din Letonia dau dovadă de o ”indiferenţă totală faţă de drepturile” minorităţii rusofone, de aceea le cerem să ”pună în aplicare fără întârziere” recomandările Comitetului pentru Drepturile Omului”, a transmis, sâmbătă, ministerul de Externe al Rusiei, în condiţiile care invazia din Ucraina a fost justificată de Moscova printr-un motiv asemănător, conform Mediafax.

"Autorităţile din această ţară dau dovadă, prin declaraţiile lor, atât de o indiferenţă totală faţă de drepturile «cetăţenilor noştri» şi reprezentanţii minorităţilor lingvistice, cât şi de o nerespectare flagrantă a obligaţiilor lor occidentale în domeniul drepturilor omului", afirmă Ministerul rus de Externe.

Letonia împarte aceeaşi poveste a ocupaţiei sovietice cu majoritatea ţărilor din estul Europei. Milioane de letoni au fost deportaţi în Siberia de regimul comunist sovietic pe timpul celui de-al doilea Război Mondial, iar pe teritoriul Letoniei au fost aduse populaţii rusofone.

Autorităţile de la Riga au hotărât, în urma independenţei obţinute în 1991, ca letona să fie singura limbă oficială din ţară, sperând astfel să îndrepte anii de rusificare forţată. Locuitorii Letoniei care nu trec testul de limba letonă nu primesc cetăţenie rămând apatrizi.

În luna martie, Comitetul Organizaţiei Naţiunilor Unite a recomandat Letoniei să-şi revizuiască politica cu privire la limba oficială şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la cei aproximativ 250.000 de apatrizi, în mare parte rusofoni, de pe teritoriul ţării.

"Sperăm că recomandările Comitetului pentru Drepturile Omului vor fi puse în aplicare fără întârziere de către autorităţile din această ţară", a adăugat ministerul rus de Externe.

Problema minorităţii rusofone din Letonia poate deveni un pretext pentru Rusia, în cazul în care ar avea nevoie de motive pentru o invazie militară asemănătoare cu cea din Crimeea.

În luna martie, Alianţa Nord Atlantică a sporit capabilităţile armate din Europa de Est, inclusiv din Letonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe