Haine noi? Puteţi avea surprize. Spălaţi-le înainte de a le purta

Sunt femei care stau de multe ori în faţa dulapului şi se întreabă: cu ce să mă îmbrac?
Sunt femei care stau de multe ori în faţa dulapului şi se întreabă: cu ce să mă îmbrac? (Juan Naharro Gimenez / Getty Images)

Chiar dacă vă este dificil să rezistaţi tentaţiei de a îmbrăca imediat o rochie nou cumpărată, în special de la second hand, este mai înţelept să amânaţi puţin timp utilizarea acesteia. Mai bine spus, timpul necesar pentru a o spăla şi dezinfecta bine, chiar dacă este nou-nouţă. Asta pentru a evita bolile de piele neplăcute şi infecţiile. Ca să nu mai vorbim de orice fel de reacţii alergice şi infecţii cu norovirus. Recomandarea vine din partea unei specialiste în igienă, Lisa Ackerley, din Marea Britanie.

Hainele noi pot fi contaminate cu bacterii, ciuperci, virusuri sau substanţe chimice periculoase

„Hainele noi care nu sunt spălate - explică expertul - pot fi contaminate cu bacterii, ciuperci sau substanţe chimice, în funcţie de modul în care acestea sunt realizate, expuse, depozitate şi transportate.”

Chiar şi culorile unor haine sintetice pot fi periculoase şi pot provoca erupţii cutanate enervante şi inestetice. Sau pot agrava starea celor care suferă de eczeme. „În cazuri foarte rare, substanţele chimice pot provoca dermatite de contact”, subliniază Ackerley. „De fapt, dacă cineva este afectat de o infecţie a pielii, atunci aceasta – continuă specialista britanică în igienă - ar putea fi transmisă prin îmbrăcăminte”, relatează situl lastampa.it.

Prin hainele noi există posibilitatea infectării cu bacterii rezistente la antibiotice

„Unele infecţii ale pielii pot fi cauzate de bacterii rezistente la antibiotice, cum ar fi anumite tulpini de Staphylococcus aureus. Şi aceste infecţii pot fi foarte dificil de tratat, spune Ackerley. Mulţi cred în mod eronat că acest tip de infecţie poate fi luată numai în spitale. Dar greşesc enorm gândind astfel, cel puţin din punctul de vedere al igienistei britanice. Deoarece chiar şi o rochie tocmai cumpărată poate fi un vehicul prin care aceste tulpini rezistente pot infecta.

Viruşii supravieţuiesc pe haine până la două zile

„Virusurile, precum răceala, gripa şi norovirus, pot supravieţui pe ţesături şi suprafeţe până la 48 de ore, aşa că, dacă cineva a probat o haină în timp ce avea o răceală sau gripă, atunci virusul rămas pe aceasta ar putea supravieţui o zi sau două, se poate răspândi şi provoca o nouă infecţie”, spune Ackerley.

Un risc care este foarte ridicat în special în această perioadă de reduceri şi de gripă: multe persoane s-ar putea să probeze aceeaşi îmbrăcăminte, răspândind microbi şi virusuri. Dar hainele nu sunt singurele care pot transforma cumpărăturile într-un pericol pentru sănătatea noastră. Şi pantofii noi pot ascunde, de asemenea, capcane subtile. „Dacă cumperi o nouă pereche de pantofi, care a fost expusă şi probată de multe alte persoane, există riscul de a lua, de exemplu, ciuperca care cauzează boala numită picior de atlet”, spune Ackerley.

Studiu american a descoperit pe hainele noi bacterii şi reziduuri fecale

Acum câţiva ani, un grup de cercetători de la Division of Microbiology and Immunology de la Universitatea din New York a efectuat o analiză pe unele haine vândute în trei lanţuri de magazine bine-cunoscute în Statele Unite ale Americii.

Rezultatele au fost uimitoare: hainele noi prezentau un conţinut bacterian superior mediei obiectelor pe care le folosim în viaţa de zi cu zi. Pe hainele noi, cu eticheta încă ataşată, au fost găsite bacterii de toate tipurile şi chiar reziduuri fecale. Acestea din urmă, în special, au fost detectate în cusăturile care acoperă sub-braţul şi încheietura picioarelor. Acestea sunt două părţi foarte delicate ale corpului uman, deoarece aici se pot ascunde bacterii şi paraziţi.

Din aceste motive experţii recomandă spălarea şi dezinfectarea tuturor achiziţiilor noi, chiar dacă acest lucru înseamnă calmarea entuziasmului produs de cumpărarea unei haine noi.