Hala Matache va fi demolată şi reconstruită pe un nou amplasament

Imagine din cartea "Cui i-e frica de cartierul Matache", reprezentand o propunere computerizata realizata de Arhitectii Voluntari.
Imagine din cartea "Cui i-e frica de cartierul Matache", reprezentand o propunere computerizata realizata de Arhitectii Voluntari. (The Epoch Times Romania)
Bogdan Costea
01.02.2013

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a decis, mutarea halei Matache cu circa 40 de metri mai în spate faţă de poziţia actuală, procedura urmând a se realiza prin demolarea iniţială a clădirii şi, apoi, reconstruirea ei pe noul amplasament.

Mutarea halei este necesară pentru construirea Diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus, un bulevard care urmăreşte să facă legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa Coşbuc.

Pentru a oficializa decizia Comisiei, ministrul Culturii trebuie să semneze în următoarele zile un aviz care poate fi favorabil sau nefavorabil.

Hala Matache Măcelarul, monument istoric construit la sfârşitul secolului XIX, se află pe traseul propus al Bulevardului Uranus. În ultimii ani, între Primăria Capitalei şi ONG-uri s-a jucat “meci” de-a construcţia: iniţial Primăria a decis demolarea ei şi reconstruirea, la câţiva metri mai în spate, pentru a face loc Bulevardului Uranus. Apoi municipalitatea şi-a modificat decizia ca urmare a protestelor ONG-urilor şi a decis modificarea proiectului bulevardului. În luna septembrie 2012 însă, Primăria s-a sucit din nou şi a decis demolarea, care nu a primit însă toate avizele necesare.

De menţionat că în timp ce Primăria şi ONG-urile "se duelează" pentru viitorul Halei Matache, starea clădirii se degradează pe zi ce trece, fiind prădată de hoţii de fier vechi sau de oamenii străzii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor