Hăncilă: Tensiunile de pe piaţa externă şi incertitudinile economiei româneşti au depreciat leul

(photos.com)
Epoch Times România
14.05.2012

Deprecierea monedei naţionale faţă de euro a avut la bază tensiunile de pe piaţa externă, incertitudinile cu privire la evoluţia economiei româneşti, precum şi pericolul măsurilor populiste, a declarat economistul-şef al Volksbank, Melania Hăncilă.

"În ultima vreme, leul s-a aflat sub presiune de depreciere, în special ca urmare a tensiunilor de pe piaţa externă, incertitudinilor cu privire la evoluţia economiei româneşti, dar şi pericolului măsurilor populiste. Aceste majorări salariale şi stimulii preelectorali nu sunt văzuţi bine de către investitori şi, atunci, chiar şi investitorii locali mizează pe o depreciere a leului. Practic, sunt mai mulţi factori care au dus la o depreciere constantă a cursului", a menţionat Hăncilă.

Aceasta a subliniat că luni "nu s-a întâmplat nimic deosebit faţă de ceea ce a fost vineri, doar că referinţa BNR s-a stabilit ceva mai sus".

"Practic, nivelurile de astăzi (luni, n.r.) au fost deja atinse vineri şi s-a închis în această zonă de 4,43 - 4,44 lei/euro. BNR a lăsat cursul destul de liber, chiar dacă a intervenitcu volume foarte mici. BNR va interveni la un moment dat, dar se pare că acceptă această depreciere şi nu încearcă să lupte cu ea şi probabil că 4,45 va fi un nou nivel", a mai spus Hăncilă.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat luni un curs de referinţă de 4,4373 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda naţională. cu 0,24% mai mare faţă de şedinţa precedentă, iar dolarul american a crescut în raport cu moneda naţională, ajungând la 3,4479 lei/dolar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor